Ciasto drożdżowe z cebulą i boczkiem.

 

     Dzisiaj chciałam Wam zaproponować na obiad  upieczenie dosyć smacznego ciasta drożdżowego z cebulą i boczkiem. Wszystko to przez te cebularze z Nowej Piekarni, które zjedliśmy wczoraj  na śniadanie. Jak je wsunęliśmy to zapragnęliśmy czegoś podobnego. Dzisiaj po zakupach w Nowej Piekarni byliśmy bardzo głodni, bo najpierw jeździliśmy na rowerze, a potem duży kawał przeszliśmy do domu na pieszo  i zgłodnieliśmy bardzo. Wzięliśmy ze sobą z Nowej Piekarni kilkanaście pierogów ruskich na ciepło, żeby potem zjeść z barszczem czerwonym na kolację. Już nie mówię o chlebie Słoneczko i chlebie orkiszowym na wagę, który mieliśmy w planie zjeść następnego dnia. Dzieci rosną więc mają wilczy apetyt i nie należy im żałować jedzenia. Po przyjściu do domu ja spróbowałam z ciekawości pieróg ruski  na ciepło, który podgrzałam wcześniej w piekarniku i muszę przyznać, że posmakował mi bardzo. Polecam wszystkim! To taka przekąska z serem i z dodatkiem cebulki oraz przypraw. Pewnie wsuniemy równie szybko jak cebularze. Potem dzieci pomogły mi trochę przy robieniu tego ciasta z cebulą i boczkiem, bo sama pewnie dłużej bym się guzdrała. Okazuje się że jest to ciasto doskonałe dla zabieganych, takich właśnie jak my. Po prostu jest to  nieskomplikowany i szybki przepis na obiad. Ciasto pyszne, mało składników i nie trzeba całego dnia spędzać w kuchni, żeby powstało takie smakowite danie. Polecam i zapraszam Was wszystkich  do upieczenia tego smakowitego drożdżowego ciasta, na jakąś okazję dla swojej rodziny.

Ciasto drożdżowe z cebulą i boczkiem.

Składniki na ciasto:

  • około 450-500 g mąki,
  • 30 g drożdży,
  • 80 ml ciepłego mleka,
  • 250 ml letniej wody,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżki oleju.

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i wszystko mieszamy. Zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Do miski wsypujemy mąkę,  na początek 400 g, potemdodajemy sól, letnią wodę, olej, wlewamy zaczyn i wszystko powoli wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, a tak powinno być dodajemy resztę mąki. Ciasto wyrabiamy ręką, dopóki nie zacznie od niej odchodzić. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blachę posmarowaną olejem, u mnie o wymiarach 40*26 cm  i odstawiamy na kolejne 10 minut, aby nam ciasto wyrosło. 

Składniki na cebulowy farsz:

  • 3 czerwone cebule,
  • 3 zwykłe cebule,
  • 200 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
  • 2 jajka,
  • 150 g pokrojonego boczku,
  • 50 g startego sera żółtego,
  • pieprz, sól do smaku,
  • kminek, lub odrobina kminu rzymskiego,
  • szczypiorek do dekoracji.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy boczek zacznie skwierczeć dodajemy pokrojone w talarki cebule, całość solimy (około pół płaskiej łyżeczki soli) i podsmażamy cebulę do miękkości. Kiedy już cebula zmięknie wyłączamy ją i odstawiamy. Jajka roztrzepujemy, dodajemy starty żółty ser, śmietanę, pieprz do smaku, troszkę kminku lub odrobinę kminu. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do podsmażonej cebuli z boczkiem. Całość wylewamy na ciasto drożdżowe i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni, przez 15 minut. 

Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem, można też trochę  polać sosem czosnkowym. 

Smacznego. 

 

Komentarze