Domowy chleb

Krótki skład i tylko naturalne składniki powinny cechować dobry chleb. Musimy się jednak trochę naszukać, by taki chleb znaleźć. Tylko dobre piekarnie, dla których sukces to nie tylko szybki zysk, ale również zdrowie i zadowolenie klientów, mogą takie pieczywo zaoferować. Warto podjąć wysiłek i poszukać takich producentów, których pieczywo może i jest odrobinę droższe, ale jego skład oparty jest o czystą mąkę, wodę, zakwas (względnie drożdże), sól i zdrowe dodatki. Tymczasem często mamy do czynienia z produktem chlebopodobnym zawierającym sztuczne świństwa.
Poniżej prezentuję przepis na chleb słoneczko. Słoneczko, gdyż jego kształt jest okrągły, a jego kolor przypomina zachodzące słońce. Słoneczko z poniższego przepisu to mieszanka mąki pszennej razowej i żytniej sitkowej z udziałem drożdży, wody i soli.

Składniki:
400 g mąki pszennej razowej, 200 g mąki żytniej sitkowej, 20 g świeżych drożdży, 300 ml letniej wody, 2 łyżeczki drobnoziarnistej soli

Wykonanie:
Mąkę pszenną i mąkę żytnią wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Drożdże rozcieńczyć w trzech łyżkach letniej wody i wlać do wgłębienia w mące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 10 – 15 minut. W pozostałej wodzie rozpuścić sól.
Gdy drożdże zaczną pęcznieć, wlać trochę osolonej wody i zagniatać ciasto, zaczynając od środka miski. Ciasto nadal wyrabiać, stopniowo dolewając resztę wody. Stolnicę lekko posypać solą. Energicznie ugniatać na niej ciasto, w razie potrzeby dosypując odrobinę mąki. Po 10 minutach, gdy ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do dłoni, zwinąć je w kulę i przełożyć do posypanej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, zwinąć je i ponownie szybko zagnieść. Uformować okrągły bochenek. Wierzch chleba naciąć ostrym nożem i posypać mąką. Chleb ułożyć na brytfance lub blasze pokrytej cienką warstwą oleju i mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do dwukrotnego powiększenia objętości.
Piekarnik nagrzać do temperatury maksymalnej. Włożyć do niego chleb, a w dolnej części umieścić naczynie z gorącą wodą. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 220 stopni i piec jeszcze przez około 25 minut.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze