Pieczywo jest istotną częścią naszego codziennego pożywienia.
Ważne jest, by w miarę możliwości, spożywać różne rodzaje chleba czy bułek,
gdyż każde z nich posiada inne wartości. Wybór jest dość duży, dlatego warto
pokusić się raz o chleb żytni, raz o chleb razowy, innym razem o chleb orkiszowy,
a czasem o zdrową bułkę grahamkę. Poniżej prezentuję kolejny już przepis na
chleb orkiszowy. Warto któryś z nich wykorzystać lub zakupić taki chleb w
sklepie. W Nowej Piekarni z Łukowa można zakupić również chleb orkiszowy
na wagę. Jest on pieczony na zakwasie, posiada dodatek ziaren kminku i orkiszu.
Chleb orkiszowy zaopatrzy organizm w witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B.
Wzbogacimy się również cennymi minerałami takimi jak: miedź, cynk, selen, żelazo,
fosfor, mangan i kobalt. Bonusem jest kwas krzemowy, który wpływa korzystnie na
nasze zdrowie i urodę.
Składniki
na rozczyn:
2 łyżki mąki jasnej orkiszowej typ 630 do 750), 50 ml letniej
wody, 1 łyżeczka cukru, 30 g drożdży świeżych
Składniki na ciasto właściwe:
400 g mąki jasnej orkiszowej typ 630, 300 ml letniej
wody, 1 łyżeczka soli morskiej, 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Przygotować rozczyn. Drożdże pokruszyć do naczynia, dodać
cukier, mąkę i wodę. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w
ciepłe miejsce.
Przygotować
ciasto. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Dodać rozczyn, łyżkę oliwy
oraz wodę. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Mieszając, zagarniać od dołu, żeby jak najwięcej dostało się powietrza. Ciasto
jest klejące, ale to naturalne. Keksówkę lub foremkę do chleba o wymiarach
około 30 x 11 cm posmarować olejem. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać dłonią
namoczoną w wodzie. Wierzch ciasta można do smaku lekko posypać solą morską.
Foremkę przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia
na około 20 minut. Wzrost ciasta jest bardzo szybki i należy uważać, żeby nie
przerosło, bo po wstawieniu do piekarnika ciasto opadnie. Gdy ciasto powiększy
swoją objętość, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w
temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu chleb pozostawić na kratce do całkowitego
ostygnięcia.
Powodzenia i
smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz