Zapraszam dzisiaj bardzo serdecznie do upieczenia chleba orkiszowego z ziarnami słonecznika i ziarnami siemienia lnianego, oraz słodkimi rodzynkami. Zdobyłam kilogram tej wspaniałej mąki i wtajemniczona w jej wielką wartość i działanie na nasz organizm, zabrałam się z werwą do robienia tego pysznego chleba, pełnego witamin, minerałów i błonnika. Przyniosłam ze spiżarni bardzo zdrową konfiturę z aronii, żeby potem posmarować nią ten zdrowy chlebek. Jak wiecie dobrze ten ciemny i niepozorny owoc aronii ma bardzo pozytywne działanie na wzrok, bo poprawia krążenie w gałce ocznej. Po tych pełnych stresu lekcjach online naszych dzieci, warto by teraz wzmocnić ich organizm, dając im coś na uspokojenie i na krążenie w gałkach ocznych, żeby ich psychika i oczy wróciły do normy. Bo odpowiednie odżywianie i zadbanie o ich małe organizmy, potem zaprocentuje.
Trzeba wiedzieć że, orkisz to najłaskawsze ze zbóż. Jest ciepłe, tłuste, a jednak delikatniejsze od innych. Kto je spożywa, będzie miał prawidłowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość serca. W jakiejkolwiek postaci będziesz go jadł, czy to w chlebie, czy też w innych potrawach, staniesz się dobry i łagodny.
Orkisz powinien stanowić podstawę każdego Twojego posiłku. Najlepiej od dzisiaj spożywaj orkisz pod postacią makaronu, płatków (zamiast płatków owsianych), jako ryż orkiszowy lub orkiszowa kawa, albo też jako ziarna, mąkę w smacznym chlebie z Nowej Piekarni, otręby i piwo orkiszowe.
Już tyle razy na tym blogu o tym pisałam, a Ty pewnie dobrze to pamiętasz, że Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobrą krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy angina pectoris, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek, by wymienić tylko niektóre.
Działa „rozgrzewająco”, wspomaga więc krążenie, jest „tłusty”, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest „wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, „zapewnia dobrą krew” i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój i pozytywnie oddziałowującym na psychikę. Dlatego warto włączyć go do swojej codziennej diety. My postanowiliśmy nie czekać do jutra, lecz od dzisiaj włączyć ten bardzo cenny orkisz do swojego jadłospisu, piekąc niezbyt trudny chlebek z tego drogocennego ziarna. Jeśli masz taką samą potrzebę podobnie jak my, to spróbuj tego przepisu na chleb orkiszowy i ciesz się potem lepszym zdrowiem i dobrym smakiem tego pysznego chlebka.
Chleb orkiszowy dla wzmocnienia odporności i systemu nerwowego.
Składniki:
- 1/2 kg mąki orkiszowej,
- 30 g drożdży świeżych,
- 1 łyżeczka miodu,
- 550 ml letniej wody,
- 1 łyżeczkę soli,
- 3 łyżki pestek słonecznika,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- 1 garść rodzynek.
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wszystkie ziarna, sól, oraz miód. W szklance rozrabiamy drożdże z odrobiną wody i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie zaczyn dodajemy do suchych składników i wlewamy pozostałą wodę.
Całość mieszamy łyżką ok 5 minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok 30 min.)
Ciasto po wyrośnięciu przelewamy do keksówki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ok 15 min.)
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni C na 10-15 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok 30 minut. Potem wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Smacznego : - )
Komentarze
Prześlij komentarz