Niemal każdy region w Polsce ma swoją kulinarną wizytówkę. Tak
samo jest na Lubelszczyźnie, skąd wywodzą się słynne cebularze. Cebularz, jako
produkt żydowskiej myśli kulinarnej, zyskał na przestrzeni lat ogromną
popularność i stał się symbolem Lublina i okolic. Sława produktu rozeszła się również
na resztę kraju, a on, w oryginalnej wersji, został wpisany na listę produktów
tradycyjnych. Dziś, wykorzystując rozmaite przepisy, przygotowujemy cebularze
na doskonałe przekąski dla całej rodziny. Poniżej jeden z przepisów.
Składniki
na ciasto:
Rozczyn:
20 g świeżych
drożdży, 1 płaska łyżka cukru, 50 ml letniej wody, 30 g mąki pszennej
Ciasto właściwe:420 g mąki pszennej, 180 ml letniej wody, 1 jajko, 60 g roztopionego
masła, 1 płaska łyżka soli
Składniki na nadzienie:
4 mniejsze cebule, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli, 2 – 3 łyżki maku
Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko, około 150 g mozzarelli
Wykonanie:
Kilka godzin wcześniej przygotować nadzienie. Obrane cebule pokroić w
grubszą kosteczkę i wrzucić do wrzącej wody na kilkanaście sekund. Cebule odcedzić
i wymieszać z olejem, solą oraz makiem. Przełożyć do słoika. Zakręcić słoik
dopiero, gdy całość wystygnie. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Przygotować ciasto. Do naczynia pokruszyć
drożdże, dodać cukier, mąkę oraz wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10
minut do wyrośnięcia.
Do większej miski wsypać przesianą mąkę oraz sól.
Dodać roztopione i przestudzone masło, jajko, wodę oraz wyrośnięte drożdże.
Całość wyrobić za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciast drożdżowych lub
zagnieść ręcznie. Gdy ciasto będzie elastyczne (około 10 minut wyrabiania
robotem), przykryć ściereczką i odstawić na minimum 60 minut do podwojenia
objętości.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić je na 10-12
równych kawałków. Każdy rozwałkować na grubość około 1 cm o średnicy około 15
cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego
placka utworzyć lekkie wgłębienie (spodem szklanki) i włożyć w nie nadzienie.
Odstawić na około 10 minut do lekkiego podrośnięcia. Brzegi każdego cebularza posmarować
roztrzepanym jajkiem.
Cebularze wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 - 18
minut w temperaturze 190 stopni, do uzyskania złotego koloru. W tym czasie
zetrzeć ser mozzarella na tarce o grubszych oczkach. Po około10 minutach od
wstawienia do piekarnika nałożyć na wierzch każdego cebularza po łyżeczce
startej mozzarelli. Ponownie wstawić do piekarnika na 5 - 8 minut.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz