No i jeszcze jedna propozycja pysznego tortu, który w swoim wnętrzu posiada kwaskowy smak czarnej porzeczki. Na wierzchu udekorowany jest kwiatkami ze smakowitej masy. Gdyby to była masa cukrowa, to z powodzeniem można by było nazwać ten tort, tortem angielskim. Warto się nim zainteresować, bo ten tort jest lekki, owocowy i nie za słodki. Jeśli nie wykorzystasz go na Świętach Bożego Narodzenia, to na pewno sprawdzi się on przy innych okazjach, na przykład na urodzinach, imieninach, czy po prostu na świętowaniu jakiejś niedzieli. Pomysł upieczenia takiego właśnie tortu wziął się stąd, ponieważ ja zasmakowałam w drożdżówce pakowanej z czarną porzeczką z Nowej Piekarni. Polubiłam ją tym bardziej, bo dostawałam ją od mojej mamy w prezencie na podróż. Rozpakowana w pociągu zaspakajała głód i dawała mnóstwo przyjemności. Jeśli jesteś w pobliżu Nowej Piekarni, to wstąp do niej i kup tę bardzo smaczną drożdżówkę z czarną porzeczką pakowaną, a na pewno nie pożałujesz, bo jest pyszna.
Tort z czarną porzeczką:
Składniki:
Biszkopt(tortownica 20 -22 cm):
- 4-5 białek,
- 0,5 szklanki cukru,
- 4 żółtka,
- 1 szklanka mąki tortowej,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku.
Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka.
Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty.
Przygotowuję poncz do nasączenia:
Składniki:
- 1 szklanka wody,
- 4 łyżki soku z cytryny.
Przygotowuję mus czekoladowy:
Składniki:
- 1 czekolada (polecam ciemną),
- 200 ml śmietany 30%.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam.
Mus z czarną porzeczką:
Składniki:
- 150-200 g czarnej porzeczki (może być z kompotu),
- 200 ml śmietany 30%,
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam. Dodaję czarną porzeczkę i mieszam krótko i delikatnie.
Dodatkowo wykorzystałam ½ słoiczka (tj. 100g) kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki.
A teraz składam tort w całość.
Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam mus czekoladowy i na to drugi blat, który również nasączam. Na to wykładam mus z białej czekolady z porzeczkami i przykrywam trzecim blatem, który też nasączam.
Do ozdobienia tortu wykorzystałam:
Składniki:
- 200 g śmietany 30%,
- 1 łyżkę cukru pudru,
- 2 łyżeczki żelatyny do wypieków (w formie proszku).
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Śmietanę ubijam, dodaję cukier puder i żelatynę i miksuję.
Odstawiam do zastygnięcia, a następnie smaruję cały tort.
Dodatkowo:
Składniki:
- 1 czekolada (polecam ciemną),
- 200 ml śmietany 30%.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam.
Krem nakładam do szprycy z dużą tylką 1M i wyciskam kwiatki.
Dół dekoruję małą tylką z gwiazdką.
Smacznego:- )
Komentarze
Prześlij komentarz