Tym razem chciałam państwa zaprosić na pyszną sałatkę. Powiem szczerze, że nie wyobrażam sobie świąt bez sałatki z wędliną, boczkiem, pasztetem, czy kawałkiem wiejskiej, bardzo pachnącej kiełbasy. Do tego pajda pysznego chleba z Nowej Piekarni i żyć nie umierać. Dzisiaj chciałam Wam jednak zaproponować bardzo specyficzną sałatkę, bo w postaci tortu sałatkowego. Jest nieco inna, niż te, które zazwyczaj robimy przy tej okazji. Ta sałatka jest pyszna, kolorowa i zachwyci waszych gości jeśli zdecydujecie się ją zrobić na święta, lub jakąś imprezę. Spokojnie można ją zrobić dzień wcześniej. Pokrojona w kostkę i ułożona na talerzu, może smakować wyśmienicie. Spróbujcie sami.
Tort sałatkowy.
Składniki:
Na ciasto szpinakowe:
- 400g mrożonego szpinaku,
- 4 jajka,2 łyżki mąki pszennej,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Na masę pieczarkową:
- 500 g pieczarek,
- sól pieprz,150 g serka kanapkowego,
- pół czerwonej cebuli,
- majonez.
Na masę szynkową:
- 300g szyneczki drobiowej,
- 1 papryka pieczona bez skórki,
- lub świeża czerwona,
- pęczek szczypiorku,
- łyżeczka musztardy, majonez.
Na masę serową:
- 300 dag sera żółtego,
- 1-2 ząbki czosnku, majonez.
Dodatkowo:
- ok 7 kromek chleba tostowego,
- 3 jajka na twardo do dekoracji.
:Sposób przygotowania:
Zaczynamy od upieczenia ciasta szpinakowego:
Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody, miksujemy razem z żółtkami, mąką, czosnkiem i solą. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą szpinakową. Wykładamy ją na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 20 min. Studzimy i przekrawamy na pół.
Robimy masę pieczarkową:
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na odrobinie oleju, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. mieszamy z serkiem kanapkowym i ok 2 łyżkami majonezu.
Robimy masę szynkową:
Szynkę i paprykę kroimy drobno w kostkę, pół pęczka szczypiorku siekamy drobniutko, dodajemy musztardę i ok 2 łyżek majonezu, mieszamy.
Robimy masę serową:
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i 2-3 łyżki majonezu, mieszamy dokładnie.
Składamy sałatkę:
Na spód kładziemy pierwszą część ciasta szpinakowego.
następnie wykładamy na niego masę pieczarkową, wygładzamy.
następnie układamy kromki chleba tostowego jedna koło drugiej.
następnie wykładamy masę szynkową, wygładzamy.
i drugą część ciasta szpinakowego.
na wierzch wykładamy masę serową i rozsmarowujemy ją dokładnie na całej powierzchni.
Następnie brzegi naszego tortu smarujemy majonezem, wierzch posypujemy pokrojonym drobno pozostałym szczypiorkiem i układamy na wierzchu plastry jajek na twardo.
Jeśli lubimy to możemy ozdobić ten tort, nie tylko jajkami, ale papryką, marchewką, lub rzodkiewką, tak aby wzór spodobał się gościom.
Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby wszystkie warstwy zmiękły.
Następnie zdejmujemy folię i kroimy w kostki nasz tort....
PS. na cały tort zużyłam ok 800ml majonezu,
Ciasto Capuccino.
Jeszcze dla chętnych, puszyste, nie za słodkie, mleczno-kawowe ciasto Cappuccino, na lekkim biszkopcie. To ciasto jest uwielbiane przez moich przyjaciół. Często jest u nich pieczone. Spróbuj, może sprawdzi się też u Was.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- 4 kopiaste łyżki mąki,
- 4 łyżki cukru,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka wody,
- szczypta soli.
Blachę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Ubić białka ze szczyptą soli, stale ubijając dodać cukier, następnie żółtka, łyżkę wody, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Składniki na masę:
- 3 żółtka,
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 kostka margaryny lub masła,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 1/2
kg serka homogenizowanego -
może być waniliowy, - 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody.
Dodatkowo:
- 2 paczki okrągłych biszkoptów,
- 1/2 paczki cappuccino.
Cappuccino zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Żółtka, jajko i cukier umieścić w metalowej misce nad garnczkiem z gotującą się wodą i wszystko ubić na parze na puszystą masę. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć, dodać stopniowo żółtka, zmiksować, dodać serki i mleko w proszku. Do gładkiej masy wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć 1/3 masy, na to wyłożyć połowę biszkoptów namoczonych w zimnym cappuccino. Następnie wylać 1/3 masy, wyłożyć kolejną partię namoczonych biszkoptów, które przykryć pozostałą masą.
Ciasto udekorować startą czekoladą lub kakao. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz