Witam znowu państwa serdecznie i zapraszam do upieczenia strucli makowej, która na pewno przyda się na Święta, bo przecież tradycyjnie pojawia się na naszych stołach, a ja nie wyobrażam sobie świętowania bez niej. W naszym domu wiodła prym wśród innych ciast i była pieczona razem z dużym okrągłym chlebem w tradycyjnym piecu. Pamiętam jak tata z mamą robili najpierw zakwas, a potem jak to ciasto rosło w bardzo dużym garze. Po wyrobieniu i wyrośnięciu tata formował duże okrągłe bochny i przy pomocy dużej okrągłej łopaty wkładał do nagrzanego pieca. Do mamy natomiast należało zrobienie ciasta na struclę i masy makowej, a potem formowanie strucli. Bardzo lubiłam struclę makową moich rodziców, bo miała w sobie dużo maku, który był pełen bakalii, i który rozpływał się w ustach. Te bardzo smaczne i pożywne strucle mama bardzo często wkładała do mojej torby jak wyjeżdżałam po świętach w świat. Teraz ci młodzi, Którzy odziedziczyli dom po rodzicach nie kultywują ich tradycji, bo te ciasta i smaczny chleb wymagały dużej pracy, powiedziałabym, że wymagały ogromnego wysiłku. Pieką czasem w małych foremkach chleb wieloziarnisty, a struclę makową kupują w sklepie.
Dzisiaj podzielę się przepisem na struclę makową, która jest prosta do wykonania i bardzo dobra w smaku. W tym przepisie podałam struclę zawijaną w papier, dzięki czemu wychodzi bardziej kształtna i nie pęka po bokach. Mam nadzieję, że wyjdzie wam i będziecie bardzo zadowoleni. Dla chętnych, którzy planują upieczenie takiego ciasta, przepis prezentuję poniżej.
Strucla Makowa.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 340 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550),
- 160 ml letniego mleka,
- 2 żółtka,
- 30 g roztopionego i przestudzonego masła,
- 60 g cukru pudru,
- 20 g drożdży świeżych,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego,
Masa makowa:
- 260 g maku już zmielonego - link do przygotowania poniżej,
- 15 g masła roztopionego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 białka,
- 30 g orzechów włoskich posiekanych,
- 30 g rodzynek,
- 2 łyżki cukru pudru,
- otarta skórka z 1/2 cytryny,
- Kilka kropli aromatu.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru (przyśpieszy fermentację),
około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce
na około 15 minut - rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Po 15 minutach:
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę, sól, żółtka,
mleko, cukier waniliowy i całość mieszam łyżką gdy wstępnie się połączą dodaję
roztopione i przestudzone masło i mieszam jeszcze przez chwilę aby masło
wchłonęło się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – ciasta nie należy podczas wyrabiania zbyt mocno naciskać ponieważ będzie się kleiło do dłoni i do blatu, ciasto wyrabiamy delikatnie, można również podsypać blat troszkę większą ilością mąki. Ciasto możemy również wyrobić maszyną.
Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .
Przygotowanie masy makowej:
W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję masę makową. W misce ubijam na sztywną pianę białka, następnie do ubitej piany dodaję wszystkie składniki na masę makową i dokładnie mieszam łyżką – masa makowa jest gotowa.
Końcowe przygotowanie strucli makowej:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką i dzielę na dwie w miarę równe części. Z każdego kawałka ciasta formuję kulkę, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby ciasto odpoczęło.
Po 10 minut ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości około 4 milimetrów i wielkości około 24 cm na 28 cm.
Na rozwałkowane ciasto nakładam połowę masy makowej i równo rozsmarowuję, dookoła pozostawiam około 1,5 cm wolnego ciasta bez masy.
Tak przygotowane ciasto zwijam ściśle jak roladę a końcówki ciasta zawijam do środka Blat podsypuję mąką i odkładam makowca brzegiem do dołu i rozwałkowuję drugi kawałek ciasta.
Teraz makowce zawinę w papier do pieczenia, dzięki czemu po upieczeniu są bardziej kształtne i jeżeli nawet pękją to nie aż tak bardzo jak by były pieczone bez papieru.
Papier do pieczenia ( o długości około 40 cm) smaruję olejem, na brzeg kładę makowca i zawijam w papier tak aby makowca owinąć dwa razy. Między papierem a makowcem pozostawiam luz około 1 centymetra.
Tak zawinięte makowce układam na blasze do pieczenia, łączeniem ciasta do dołu i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie makowca – strucli:
Blachę z makowcami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 30 minut na lekko brązowy kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Po upieczeniu makowce odwijam z papieru i odkładam do wystudzenia.
Dekorowanie makowców:
Wystudzone makowce możemy udekorować, cukrem pudrem, lukrem, polewą, dodatkowo posypać posiekanymi orzechami lub kandyzowanymi skórkami pomarańczy lub innymi.
Ja udekoruję makowce lukrem który przygotuję z 1 łyżki wody (zimnej) 1 łyżki soku z cytryny i kilku łyżek cukru pudru.
Składniki przekładam do miski i dokładnie mieszam, ilość cukru zależy jak gęsty lukier chcemy uzyskać. Tak przygotowanym lukrem maluję górę makowca i zostawiam do zastygnięcia lukru.
Makowce są gotowe, życzę udanego wypieku i…
Smacznego : - )
Komentarze
Prześlij komentarz