Bezy są częstym dodatkiem do wielu ciast i tortów. Są też takie desery,
w których to beza jest najważniejszym składnikiem. W dzisiejszym wpisie
prezentuję przepisy na dwie słodkości, w których znajdują się bezy. Obie
dość mocno różnią się od siebie, a jedna z nich, ta druga, ma zagraniczne pochodzenie. Ta pierwsza słodkość, to ciasto pokryte kremem z serka mascarpone
z bezami ukrytymi w kremie. Przepis poniżej.
Składniki
na ciasto:
1 kostka margaryny, 6 jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki
mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao
Składniki na masę:
4 żółtka, 500 g masła, 3 łyżki alkoholu, 0,75 szklanki cukru,
250 g serka mascarpone
Dodatkowo: Bezy 100 g, 8 herbatników, 4 łyżki dżemu
truskawkowego
Wykonanie:
Przygotować
ciasto. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami do białości. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną
przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać razem z kakao do utartej masy.
Zmiksować na wolnych obrotach. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do
ciasta. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec do 35 minut w temperaturze
180 stopni.
Przygotować
masę. Żółtka utrzeć na parze z cukrem, wystudzić. Masło utrzeć i połączyć
z żółtkami. Dodać do smaku alkohol. Następnie stopniowo dodawać
mascarpone, cały czas ucierając.
Przygotować
całość. Ostudzone ciasto posmarować dżemem truskawkowym. Następnie wyłożyć masę
i powbijać w nią bezy. Masę równo wygładzić, by nie było widać bezików. Wierzch
posypać pokruszonymi herbatnikami.
Semifreddo
to pół mrożony deser przypominający lody. Pochodzi on z Włoch, gdzie na przestrzeni
ostatnich stu lat zyskał dużą popularność. W tym przypadku pokruszone bezy dodaje
się do powstałej masy. Deser idealny na każdą porę roku, a poniższy przepis
warto wykorzystać w dniu zakochanych.
Składniki:
1
jajko, 3 łyżki cukru pudru + trochę do dekoracji, 1 łyżeczka esencji
waniliowej, szczypta soli, 0,5 l schłodzonej śmietanki kremówki
Dodatkowo:
Bezy 100 g, 150 g mrożonych malin + trochę do dekoracji
Wykonanie:
Bezy pokruszyć. Maliny lekko rozgnieć.
Żółtko oddzielić od białka. W jednej misce utrzeć żółtko z 2 łyżkami cukru
pudru i esencją waniliową na puszystą masę. Białko ubić na sztywną pianę ze
szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru i ubijać jeszcze
przez 1 minutę. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Masę żółtkową połączyć delikatnie z ubitą śmietaną i pianą z białek. Do masy
dodać pokruszone bezy i rozgniecione maliny. Połączyć w taki sposób, by
widoczna była struktura bez i cząstek malin.
Silikonowe lub plastikowe foremki do muffinek w kształcie serduszek
napełnić masą. Wstawić do zamrażalnika na około 2 godziny. Wykładać na
talerzyki ozdobione np. strużkami sosu malinowego. Lody udekorować rozmrożonymi
malinami oprószonymi przez sitko cukrem pudrem (będą wyglądały jak oszronione).
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz