Słodkości z bezami

Bezy są częstym dodatkiem do wielu ciast i tortów. Są też takie desery, w których to beza jest najważniejszym składnikiem. W dzisiejszym wpisie prezentuję przepisy na dwie słodkości, w których znajdują się bezy. Obie dość mocno różnią się od siebie, a jedna z nich, ta druga, ma zagraniczne pochodzenie. Ta pierwsza słodkość, to ciasto pokryte kremem z serka mascarpone z bezami ukrytymi w kremie. Przepis poniżej.

Składniki na ciasto:
1 kostka margaryny, 6 jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao
Składniki na masę:
4 żółtka, 500 g masła, 3 łyżki alkoholu, 0,75 szklanki cukru, 250 g serka mascarpone
Dodatkowo: Bezy 100 g, 8 herbatników, 4 łyżki dżemu truskawkowego
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami do białości. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać razem z kakao do utartej masy. Zmiksować na wolnych obrotach. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec do 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować masę. Żółtka utrzeć na parze z cukrem, wystudzić. Masło utrzeć i połączyć z żółtkami. Dodać do smaku alkohol. Następnie stopniowo dodawać mascarpone, cały czas ucierając.
Przygotować całość. Ostudzone ciasto posmarować dżemem truskawkowym. Następnie wyłożyć masę i powbijać w nią bezy. Masę równo wygładzić, by nie było widać bezików. Wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami.

Semifreddo to pół mrożony deser przypominający lody. Pochodzi on z Włoch, gdzie na przestrzeni ostatnich stu lat zyskał dużą popularność. W tym przypadku pokruszone bezy dodaje się do powstałej masy. Deser idealny na każdą porę roku, a poniższy przepis warto wykorzystać w dniu zakochanych.

Składniki:
1 jajko, 3 łyżki cukru pudru + trochę do dekoracji, 1 łyżeczka esencji waniliowej, szczypta soli, 0,5 l schłodzonej śmietanki kremówki
Dodatkowo: Bezy 100 g, 150 g mrożonych malin + trochę do dekoracji
Wykonanie:
Bezy pokruszyć. Maliny lekko rozgnieć.
Żółtko oddzielić od białka. W jednej misce utrzeć żółtko z 2 łyżkami cukru pudru i esencją waniliową na puszystą masę. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru i ubijać jeszcze przez 1 minutę. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Masę żółtkową połączyć delikatnie z ubitą śmietaną i pianą z białek. Do masy dodać pokruszone bezy i rozgniecione maliny. Połączyć w taki sposób, by widoczna była struktura bez i cząstek malin.
Silikonowe lub plastikowe foremki do muffinek w kształcie serduszek napełnić masą. Wstawić do zamrażalnika na około 2 godziny. Wykładać na talerzyki ozdobione np. strużkami sosu malinowego. Lody udekorować rozmrożonymi malinami oprószonymi przez sitko cukrem pudrem (będą wyglądały jak oszronione).

Powodzenia i smacznego.

Komentarze