Śledzie po żydowsku i ciasto orzechowe.

 

        Dzisiaj chciałam Was zachęcić do kupowania bardzo smacznego i bardzo zdrowego chleba wieloziarnistego na wagę w Nowej Piekarni. Jest to chleb z metra cięty i z pewnością najlepszy do kupowania na rynku. Zawiera w swoim wnętrzu siemię lniane, ziarna dyni i słonecznika. Jest na naturalnym zakwasie i z dodatkiem mąki żytniej i razowej. W sam raz będzie pasował do świeżo zrobionych śledzi po żydowsku, które zjemy ze smakiem przegryzając tym chlebem nie tylko w dzień wigilijny.

Chciałam Was również zachęcić do wzięcia udziału w przedświątecznej akcji „TORBA MIŁOŚCI”, torba pełna chleba, pysznych bułek, smakowitych drożdżówek, pełna ciasta i dobrych wyrobów garmażeryjnych z Nowej Piekarni. Akcja ta polega na wzięciu odpowiedniej torby ze sklepu i napełnieniu jej  potrzebnymi artykułami w Nowej Piekarni, tak  potrzebnymi na co dzień, a  także i na Święta. Po zapłaceniu w kasie, tę napełnioną torbę pełną smakołyków, potem cicho i bez  rozgłosu zaniesiemy osobie biednej, starszej, chorej i potrzebującej. Chętnym, którzy wezmą udział w tej akcji serdecznie dziękujemy w imieniu obdarowanych.

Śledzie po żydowsku:

  • około 300 g solonych filetów śledziowych a’la matias,
  • 1 duża biała cebula,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki octu spirytusowego 10%,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 pęczka kopru,
  • 1 łyżka majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe przełożyć do miski. Zalać zimną wodą. Odstawić w chłodne miejsce na 4 godziny.
  2. Białą cebulę pokroić w półplasterki. Przełożyć do miseczki. Posolić i ręką wymieszać.
  3. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
  4. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Olej przelać do słoika. Dodać ocet, ziele angielskie, majeranek, zamarynowaną cebulę, pokrojony czosnek i koperek. Całość wymieszać do połączenia składników.
  6. Filety śledziowe wyjąć z wody. Osuszyć. Pokroić na kawałki o około 1,5-2 cm długości. Pokrojone kawałki śledzi przełożyć do słoika z marynatą. Delikatnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie śledzie po żydowsku nadają się do spożycia.

Ciasto orzechowe.

Może jeszcze na Święta przyda Wam się fajny przepis na ciasto orzechowe? Składa się ono z orzechowych blatów biszkoptowych i masy orzechowej z dodatkiem likieru kawowo-orzechowego, przekładane krakersami. Ciasto jest trochę pracochłonne, ale warto.

Składniki:

CIASTO:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

Orzechy wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum  i  dodać orzechy. Miksować tylko do połączenia składników. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać mąkę do drugiej kakao, delikatnie wymieszać.

2 blaszki posmarować masłem (ja używam prostokątnych 20x31cm), wyłożyć papierem do pieczenia, rozlać masy. Piec w 175 stopniach około 20 minut. Odstawić do wystudzenia.

MASA:

  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich + 0,5 szklanki mleka,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • 0,5 l mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 0,25 szklanki likieru kawowo orzechowego,
  • 300 g masła,
  • 2-3 paczki krakersów.

Orzechy zalać mlekiem gotować aż masa zgęstnieje, odstawić do wystudzenia.

W pół szklanki mleka rozpuścić mąki, wymieszać z cukrem i żółtkami.

Pozostałe mleko zagotować, następnie wlać powyższą mieszankę. Pod koniec dodać papkę orzechową , ostudzić. Po ostudzeniu dodać jeszcze 1/4 szklanki likieru orzechowego.

Masło utrzeć na puszysty krem, dodać masę orzechową.

Ułożyć kolejno w blaszce: ciemny biszkopt, masa, krakersy, masa, krakersy, masa, krakersy, masa, jasny placek, masa.

Górę udekorować posiekanymi podprażonymi orzechami lub tartą czekoladą.

Schłodzić w lodówce przez całą noc.

 SMACZNEGO : - )  

 

 

Komentarze