Sernik piernikowy.

 

     Witam państwa i zapraszam do nowej przygody kulinarnej, w której zapoznamy się z nowym wypiekiem. Teraz  chciałam Was zachęcić do upieczenia bardzo smacznego sernika piernikowego. Zazwyczaj piekę smaczny sernik na kruchym spodzie, ale dzisiaj z powodu zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia chciałam upiec według tradycji, bo z udziałem piernika. Zawsze jak zaopatruję się w ciasta na Święta to myślę o tym żeby był pyszny sernik i nie zapominam także o upieczeniu smakowitego pachnącego i pełnego bakalii piernika. A ten  sernik piernikowy, który pragnę dzisiaj razem z Wami przygotować jest właśnie  takim połączeniem, bo pełen  delikatnej  kremowej  masy serowej  na korzennym, piernikowym spodzie. Do tego polewa czekoladowa i powstaje pyszne ciasto. I mamy sernik i piernik jako jedno. Jeśli lubisz eksperymentować w swojej kuchni to zapraszam serdecznie do wypróbowania tego przepisu, który prezentuję poniżej.

Sernik piernikowy.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 2 jajka,
  • 125 g masła,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • garść posiekanych orzechów i rodzynek.

Masa serowa:

  • 600 g sera śmietankowego,
  • 3 jajka,
  • 40 g proszku budyniowego śmietankowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • aromat pomarańczowy.

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki śmietanki 30%,
  • wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania:

Okrągłą formę o średnicy 22 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowujemy ciasto piernikowe. Masło roztapiamy w rondelku. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło i miksujemy. Następnie dodajemy kakao, płynny miód i przyprawę korzenną. Wszystko mieszamy i dodajemy pianę z białek. Na koniec dosypujemy posiekane bakalie. Trzy czwarte masy przelewamy do foremki, resztę dodamy na masę serową.

Możemy zacząć przygotowywać masę serową. Całe jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ser i proszek budyniowy, wszystko razem dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy aromat pomarańczowy (polecam naturalny). Ser wykładamy na ciasto, pozostawiając kilka łyżek na koniec. Pozostałą część ciasta nakładamy na ser i przykrywamy pozostałą masą serową. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy 45 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 190ºC i pieczemy jeszcze 5 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.

Gdy sernik ostygnie, możemy polać go polewą. Podgrzewamy śmietankę i roztapiamy w niej czekoladę (możemy dodać również aromat pomarańczowy), przelewamy polewę na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Sernik chłodzimy w lodówce.

 Smacznego 🙂

Magiczne właściwości cytrusów:

Nie wiem jak u Was, ale u mnie w czasie Bożego Narodzenia jadło się też dużo cytrusów. Chciałam i Was dzisiaj zachęcić do częstszego spożywania i używania w kuchni tych bardzo smacznych i pełnych witamin owoców. Ponieważ dodają potrawom smaku i aromatu, ale mają też inne zalety. Warto sobie pewne prawdy przypomnieć.

1. Cytryny dodajemy nie tylko do napojów. Skropione ich sokiem jabłka czy seler nie czernieją.

2. Pomelo jest jednym z największych cytrusów. Smak oscyluje między goryczką grejpfruta a słodyczą pomarańczy. Można z niego przyrządzić doskonały koktajl, sałatkę, a nawet ciasto.

3. Grejpfrut ma smak słodko-kwaśny z nutą goryczki. Dzięki małej ilości kalorii jest wykorzystywany w większości diet odchudzających. Jest też pysznym dodatkiem do duszonych mięs.

4. Pomarańcza ma dużo błonnika, który pod wpływem wypijanych płynów powiększa swoją objętość, co na długo zapewnia uczucie sytości. To owoc nie tylko do deserów. Doskonale sprawdza się pieczony z drobiem.

5. Mandarynki jadamy na surowo, ale nadają się również do przygotowania soków czy dżemów.

6. Limonka to kwaśniejsza kuzynka cytryny. Jej sok dodajemy do napojów, dressingów i potraw z ryb (np. sewiche).

7. Kumkwat to jakby minipomarańcza z jadalną skórką. Nie jest tak soczysty jak inne cytrusy, dlatego doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek, mięs lub deserów.

Polecam!

  

    

Komentarze