Sernik na kruchym spodzie z piernika z pomarańczą.

 

  U nas w domu lubimy eksperymentować z ciastami. Jakiś czas temu znaleźliśmy przepis na przepyszny sernik na kruchym spodzie z piernika i z pomarańczą. Brzmi egzotycznie, ale smakuje wyśmienicie. Dla tych, co uwielbiają nowe przepisy oraz wyzwania kulinarne owy przepis powinien przypaść do gustu. Dlatego zapraszam.

Składniki:

Spód piernika

- 1/3 kostki masła;

- pół szklanki cukru;

- jedna łyżka miodu;

- 50 gram czekolady;

- dwie łyżeczki przyprawy do piernika;

- jedna łyżka kakao;

- jedna łyżeczka cynamonu;

- jedna łyżeczka oczyszczonej sody;

- pół szklanki mleka;

- dwa jaja;

- jedna szklanka pszennej mąki;

- starta skórka z jednej pomarańczy;

Serowa masa

- jeden kilogram zmielonego twarogu;

- 400 gram śmietany 18%;

- osiem jaj;

- 1.25 szklanki cukru;

- trzy budynie śmietankowe;

- jedna pomarańcza (najlepiej p1uree);

- 100 gram rodzynek;

Polewa

- 150 gram czekolady mlecznej;

- 3-4 łyżek mleka;
   Na początku przygotowujemy spód piernika. Roztapiamy w małym garnku masło z cukrem i razem to mieszamy. Potem do tego dołączamy miód, połamaną czekoladę, przyprawę do piernika, kakao i cynamon. Całość mieszamy i podgrzewamy do momentu, kiedy się roztopi nasza czekolada. Następnie palnik wyłączamy i dodajemy po kolei sodę, mleko i jaja. Znowu całość musimy wymieszać. Pamiętajmy, żeby na koniec dodać mąkę oraz skórkę otartą z pomarańczy. Teraz to miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę. Naszą piernikową masę trzeba przelać do formy, najlepiej o wymiarach 24 cm na 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Trzeba wyrównać powierzchnię i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Kolej teraz na serową masę. Sparzamy rodzynki we wrzątku i studzimy. Musimy obrać i pozbawić białych błonek pomarańczę a następnie zmiksować na puree. Wszystkie nasze składniki masy serowej musimy zmiksować do połączenia. Przelewamy masę na podpieczony spód. Wierzch posypujemy rodzynkami i delikatnie zatapiamy je w serowej masie. Następnie pieczemy to ponownie przez około od 60 do 70 minut w temperaturze 180 stopniach Celsjusza. Na końcu trzeba to ostudzić. Najpierw w uchylonym piekarniku a potem wykładamy i już całkowicie zimny wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepszą opcją jest na noc. Teraz czas na naszą czekoladę, którą rozpuszczamy na parze i mieszamy z mlekiem. Jak mamy już ta gotową polewę to dekorujemy nią nasz sernik na kruchym spodzie z piernika z pomarańczą .
  Smacznego!


Komentarze