Przepyszne ciasto dla Twoich gości.

 

     Tym razem chciałam państwu zaproponować pyszne ciasto, które doskonale nada się dla osób,  planujących  uroczysty poczęstunek dla najbliższych. Jego biszkopt jest o smaku czekoladowym, nasączony  sokiem z czarnej porzeczki, połączony z alkoholem. A na nim pyszny krem rozpływający  się w ustach. I dla spragnionych jej na wierzchu , pyszna chrupiąca beza. Jest to wilgotne, kremowe, delikatne i niezbyt słodkie ciasto. Myślę, że wielu z nas posmakuje. Jeśli tak czujesz, to spróbuj go zrobić dla swojej rodziny, a na pewno nie pożałujesz. A dla chętnych przepis prezentuję poniżej.

Pyszne ciasto dla  Twoich gości.

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 2/3 szklanki mąki tortowej,
  • 1/3 szklanki kakao,
  • 50 g startej gorzkiej czekolady.

Beza:

  • 4 białka,
  • 200 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 kopiasta łyżka kakao,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka octu.

Krem:

  • 500 g śmietanki 30 %,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Ponadto:

  • 2 małe słoiczki konfitury z czarnej porzeczki ( po 250 g ),
  • sok z czarnej porzeczki połączony z czystą wódką.

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników.

Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 – 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.

Beza: Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy będzie całkowicie rozbity, a piana sztywna i błyszcząca, miksować jeszcze ok. 1 minuty. Dodać mąkę, kakao i ocet. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Białka wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, w której wcześniej piekł się biszkopt. Wstawić do nagrzanego do 160 C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 C i piec z termoobiegiem jeszcze 30 minut. Bezę wystudzić.

Masa: Dobrze schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieścić wraz z cukrem pudrem w misie miksera. Ubijać do uzyskania konsystencji kremu.

Czy robiąc krem do tortów najpierw ubijacie śmietankę kremówkę, a potem łączycie ją z mascarpone? Nie potrzebnie, oba te składniki lepiej ubijać razem. Mascarpone to w uproszczeniu taka zagęszczona kremówka. Gdy więc będziecie razem ubijać śmietankę i serek, szybciej powstanie sztywny krem.

Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. Na konfiturę wyłożyć krem z mascarpone. Na wierzch ciasta położyć 100 g.  bezy wystudzonej. Można też przed wyłożeniem na wierzch pokroić bezę na równe kawałki, tak jak to się robi z ciastem francuskim w kremówce. Wtedy ciasto będzie się znacznie łatwiej kroiło.

Ciasto wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.

 SMACZNEGO : )

Komentarze