Połączenie miodu z chałwą, czyli stefanka miodowo-chałwowa.

 

  Nie ma to jak zrobić pyszne ciasto. Takim jest ciastem stefanka miodowo-chałwowa. Można powiedzieć, że to raj dla łasuchów. Ciasto jest jeszcze lepsze na drugi dzień, o ile wytrzyma do tego dnia. Poniżej tradycyjnie zamieszczam składniki oraz, krok po kroku, jak przygotować naszą stefankę miodowo-chałwową.

Składniki:

Ciasto

- 45 dag pszennej mąki;

- 15 dag cukru pudru;

- 22 dag margaryny;

- 2 jajka;

- półtorej łyżeczki sody;

- 6 łyżek miodu;

Krem

- 3 śmietankowe budynie;

- 0.75 szklanki cukru kryształu;

- 0.75 litra mleka;

- 2 cukry waniliowe;

- 15 dag masła;

Pomada

- 20 dag masła;

- 20 dag chałwy waniliowej;

  Przechodzimy do wykonania ciasta do stefanki miodowo-chałwowej. Na początku przesiewamy przez stolnicę mąkę, cukier puder oraz sodę i dodajemy schłodzoną margarynę. Musimy to dobrze posiekać z sypkimi składnikami. Potem dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy je i pieczemy trzy rumiane placki. Placki pieczemy w temperaturze 180 stopnia Celsjusza przez około kwadrans. Pora na wykonanie kremu do naszej stefanki miodowo-chałwowej. Gotujemy budynie z cukrem na mleku. Do gorącego budyniu dodajemy masło i to musimy wymieszać do momentu, kiedy składniki się dobrze połączą. Taki ciepły budyń wykładamy równo na upieczonym i wystudzonym placku. Przykrywamy drugim plackiem. Trzeba to teraz wystudzić i przygotować pomadę. Ostatni etap to wykonanie pomady. Ucieramy masło, żeby powstał nam puch. Jak mamy utarte masło to dodajemy stopniowo pokruszoną chałwę oraz dobrze ją ucieramy. Masę wykładamy na wystudzone przełożone kremem ciasto i przykrywamy trzecim plackiem. Teraz trzeba udekorować ciasto polewą czekoladową, można też posypać orzeszkami. I tymi o to, trzema etapami, mamy sfefankę miodowo-chałwową.
  Smacznego!

Komentarze