Myśląc o Świętach Bożego Narodzenia, przygotowałam jeszcze dla państwa, zamiast pasztecików, czy krokietów do czerwonego barszczu na wigilijny stół, kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami. To drożdżowe ciasto jest puszyste, a jeśli go zawiniemy w folię, długo zachowa świeżość. Ten smaczny kulebiak można upiec dzień wcześniej, a przed podaniem można go podgrzać chwilkę w piekarniku. Jeśli komuś spodobała się ta propozycja na wigilijny stół, to zachęcam, żeby skorzystać z przepisu, który prezentuję poniżej.
Kulebiak z kapustą.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki,
- 7g drożdży instant,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- Jajko,
- 1/4 szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju.
Nadzienie:
- 300 g kapusty kiszonej,
- garść suszonych grzybów,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- sól, pieprz,
- łyżeczka przyprawy do dań z kapusty,
- jajko do posmarowania,
- czarnuszka, kminek, lub mak do posypania.
Sposób przygotowania:
Farsz: Kapustę poszatkować, zalać wodą i
zagotować. Odcedzić, ponownie zalać wodą aby ta tylko przykryła kapustę. Dodać
grzybki, ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę. Gotować do miękkości przez
około godzinę. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem. Ostudzić.
Ciasto: Mąkę, sól, cukier i drożdże wymieszać w misce. Dodać
jajko, olej i ciepłą wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę do podwojenia
objętości.
Po tym czasie ciasto zagnieść (można oderwać kawałeczek na dekoracyjne
gwiazdki) i rozwałkować na duży prostokąt. Rozsmarować farsz zostawiając po 2
cm z każdej strony. Zwinąć roladę, końce podwijając pod spód. Kulebiaka
posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.
Kopytka.
Chciałam jeszcze zaproponować Wam bardzo delikatne, mięciutkie, leciutkie i puszyste kopytka,. Uwielbiam właśnie takie kopytka i takie najsmaczniejsze pragnę Wam zaproponować do jedzenia dla całej rodziny, a zwłaszcza dla waszych kochanych dzieci. Spróbujcie jeszcze tego przepisu a nie pożałujecie.
Składniki :
- 1 kg sypkich ziemniaków,
- 150 g mąki,
- 2 jajka,
- u mnie dodatkowo mąka ziemniaczana do podsypywania przy formowaniu.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i studzimy na sicie. Nie przykrywamy niczym wierzchu, niech odparują. Zimne przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy jaja, mąkę. Zagniatamy. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką, formujemy wałek, delikatnie go spłaszczamy i nożem tniemy po skosie tak aby powstały romby.
Kopytka gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch wyławiamy je. Są tak delikatne, że gotowanie może spowodować rozwalenie się. Kiedy położymy na talerz, możemy polać je gorącym masełkiem.
Smacznego : - )
Komentarze
Prześlij komentarz