Kulebiak z kapustą i pyszne bardzo miękkie kopytka.

 

 

     Myśląc o Świętach Bożego Narodzenia, przygotowałam jeszcze dla państwa, zamiast pasztecików, czy krokietów do czerwonego barszczu na wigilijny stół, kulebiak z kapustą i suszonymi  grzybami. To drożdżowe ciasto jest puszyste, a jeśli go zawiniemy w folię, długo zachowa świeżość. Ten smaczny kulebiak  można upiec dzień wcześniej, a przed podaniem można go podgrzać chwilkę w piekarniku. Jeśli komuś spodobała się ta propozycja na wigilijny stół, to zachęcam, żeby skorzystać z przepisu, który prezentuję poniżej.

Kulebiak z kapustą.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 7g drożdży instant,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • Jajko,
  • 1/4 szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju.

Nadzienie:

  • 300  g kapusty kiszonej,
  • garść suszonych grzybów,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka przyprawy do dań z kapusty,
  • jajko do posmarowania,
  • czarnuszka, kminek, lub mak do posypania.

Sposób przygotowania:

Farsz: Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie zalać wodą aby ta tylko przykryła kapustę. Dodać grzybki, ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę. Gotować do miękkości przez około godzinę. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem. Ostudzić.

Ciasto: Mąkę, sól, cukier i drożdże wymieszać w misce. Dodać jajko, olej i ciepłą wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto zagnieść (można oderwać kawałeczek na dekoracyjne gwiazdki) i rozwałkować na duży prostokąt. Rozsmarować farsz zostawiając po 2 cm z każdej strony. Zwinąć roladę, końce podwijając pod spód. Kulebiaka posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.
 

Kopytka.

Chciałam jeszcze zaproponować Wam bardzo delikatne, mięciutkie, leciutkie i puszyste kopytka,. Uwielbiam właśnie takie kopytka i takie najsmaczniejsze pragnę Wam zaproponować do jedzenia dla całej rodziny, a zwłaszcza dla waszych kochanych dzieci. Spróbujcie jeszcze tego przepisu a nie pożałujecie.

Składniki :

  • 1 kg sypkich ziemniaków,
  • 150 g mąki,
  • 2 jajka,
  • u mnie dodatkowo mąka ziemniaczana do podsypywania przy formowaniu.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i studzimy na sicie. Nie przykrywamy niczym wierzchu, niech odparują. Zimne przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy jaja, mąkę. Zagniatamy. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką, formujemy wałek, delikatnie go spłaszczamy i nożem tniemy po skosie tak aby powstały romby.

Kopytka gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch wyławiamy je. Są tak delikatne, że gotowanie może spowodować rozwalenie się. Kiedy położymy na talerz, możemy polać je gorącym masełkiem.

Smacznego : - )

 

 


Komentarze