Tradycyjne kopytka to jedna z najprostszych potraw do
wykonania. Wystarczy połączyć ugotowane ziemniaki z mąką, solą, względnie jajkiem,
by otrzymać smaczne danie. Aby było treściwiej, niektórzy dołączają do kopytek
sosy mięsne lub grzybowe. Wielu z nas lubi urozmaicać ciasto przeróżnymi
dodatkami. Znane są kopytka marchewkowe, kopytka szpinakowe, kopytka z
pietruszką oraz kopytka z dodatkiem ziół. Poniżej prezentuję przepis na
kopytka, których przygotowanie trwa odrobinę dłużej od tradycyjnych. Jest to
związane z dodatkiem dyniowego puree, które trzeba przygotować nieco
wcześniej, jednak samo ciasto powstaje w zwykły sposób. Warto pokusić się o
przygotowanie takich kopytek razem z masłem szałwiowym, które wzbogaca smak
tego ciekawego dania.
Składniki
na kopytka:
400
g puree z dyni, 500 g ugotowanych ziemniaków, 200 g mąki pszennej, 1 jajko, 1/4
łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki zmielonej kurkumy, 1/4
łyżeczki zmielonego imbiru, 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
50
g masła, kilka gałązek świeżej szałwii, świeżo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Dynię pokroić na mniejsze kawałki i
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 20 - 25 minut. Po tym czasie
sprawdzić widelcem największe kawałki - jeżeli są już miękkie, wyjąć z
piekarnika. Następnie zmiksować je blenderem na gładką masę. Odstawić do
przestudzenia.
Przygotować kopytka. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. W
misce umieścić ziemniaki, dyniowe puree oraz mąkę.
Wbić jajko i dodać przyprawy. Następnie szybko zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Z
ciasta uformować wałek i wykrawać z niego ukośne kawałki o szerokości około 3
cm. W razie potrzeby podsypywać mąką.
Zagotować osoloną wodę. Kopytka wrzucać do wrzątku partiami,
zamieszać. Gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię
wody. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową.
Przygotować masło szałwiowe. W rondelku roztopić
masło. Następnie dodać listki szałwii i chwilę podsmażyć. Masło przyjmie
ciekawy aromat.
Kopytka podawać polane masłem szałwiowym i posypane
świeżo zmielonym pieprzem.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz