Kopytka dyniowe na smaczny posiłek

Tradycyjne kopytka to jedna z najprostszych potraw do wykonania. Wystarczy połączyć ugotowane ziemniaki z mąką, solą, względnie jajkiem, by otrzymać smaczne danie. Aby było treściwiej, niektórzy dołączają do kopytek sosy mięsne lub grzybowe. Wielu z nas lubi urozmaicać ciasto przeróżnymi dodatkami. Znane są kopytka marchewkowe, kopytka szpinakowe, kopytka z pietruszką oraz kopytka z dodatkiem ziół. Poniżej prezentuję przepis na kopytka, których przygotowanie trwa odrobinę dłużej od tradycyjnych. Jest to związane z dodatkiem dyniowego puree, które trzeba przygotować nieco wcześniej, jednak samo ciasto powstaje w zwykły sposób. Warto pokusić się o przygotowanie takich kopytek razem z masłem szałwiowym, które wzbogaca smak tego ciekawego dania.

Składniki na kopytka:
400 g puree z dyni, 500 g ugotowanych ziemniaków, 200 g mąki pszennej, 1 jajko, 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki zmielonej kurkumy, 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru, 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
50 g masła, kilka gałązek świeżej szałwii, świeżo zmielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Dynię pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 20 - 25 minut. Po tym czasie sprawdzić widelcem największe kawałki - jeżeli są już miękkie, wyjąć z piekarnika. Następnie zmiksować je blenderem na gładką masę. Odstawić do przestudzenia.

Przygotować kopytka. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. W misce umieścić ziemniaki, dyniowe puree oraz mąkę. Wbić jajko i dodać przyprawy. Następnie szybko zagnieść jednolite ciasto.

Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Z ciasta uformować wałek i wykrawać z niego ukośne kawałki o szerokości około 3 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką.

Zagotować osoloną wodę. Kopytka wrzucać do wrzątku partiami, zamieszać. Gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową.

Przygotować masło szałwiowe. W rondelku roztopić masło. Następnie dodać listki szałwii i chwilę podsmażyć. Masło przyjmie ciekawy aromat.

Kopytka podawać polane masłem szałwiowym i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze