Chleb weselny.

 

     Dzisiaj zapraszam bardzo serdecznie wszystkich tych, którzy mają w planie swoje weselisko. Teraz w dobie pandemii pewnie trzeba będzie ograniczyć ilość osób na swojej biesiadzie weselnej i bardzo uważać, żeby się nie zarazić. No cóż, w takich czasach przyszło nam żyć i nie ma na to rady.  Myśląc o tej wspaniałej uroczystości trzeba zadbać o wiele rzeczy i pomyśleć o wielu szczegółach. Najważniejsze jest jedzenie i dekoracje domu weselnego, a także zespół taneczny, który będzie przygrywał do tańca. Warto też zadbać o chleb weselny i sól, którymi będą witać państwa młodych na progu domu weselnego. Niektórzy kupują taki chleb w Nowej Piekarni, a jeszcze inni próbują własnego wypieku u siebie w domu. Wszystko zależy od czasu i zdolności manualnych przygotowujących tę uroczystość. Ja dzisiaj przygotowałam przepis na taki właśnie chleb, aby można było u siebie w domu własnoręcznie go wykonać. Myślę, że nie będzie bardzo trudny. Najpierw trzeba upiec zwykły chleb o wybranym kształcie, a potem zrobić masę z mąki i soli, oraz wymyśleć, a potem wykonać przyklejane białkiem dekoracje. Jak nam się uda wykonać taki przez siebie wymyślony i upieczony chleb weselny, to dobrze by było byśmy się podzielili swoim arcydziełem na Facebooku. A dzisiaj chciałam państwu przekazać kilka wskazówek, które są zawarte w przepisie, aby pomóc osobom, które nigdy z tym pomysłem się nie spotkały. Zapraszam : - )

Okrągły chleb weselny na zakwasie:

Składniki:

Start:

  • 1 łyżka zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej),
  • 150 ml wody (letniej),
  • 150 g mąki żytniej (typ 720).

Po 12-18 godzinach:

  • 380 g mąki żytniej (typ 720),
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie),
  • 200 ml wody (letniej).

Sposób przygotowania:

Pierwsze trzy składniki wymieszać w misce, przykryć i odstawić w pokojowej temperaturze na 12-18 godzin. Następnie dodać pozostałe, energicznie wymieszać.

Wysmarować formę oliwą i wysypać ją otrębami. Ja użyłam garnka żeliwnego o średnicy 20 cm.  Potem przełożyć ciasto do formy, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to ok. 2 - 6 godzin, w zależności od temperatury.

Garnek z chlebem należy wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę 230 stopni. Po 30 minutach zmniejszyć ją do 210 stopni i piec dalej przez ok 25-30 minut. 

Po pierwszych 30 minutach należy skontrolować chleb. Jeśli zbyt szybko się rumieni to przykryć go folią aluminiową.

Po wyciągnięciu z pieca wyciągnąć chleb z formy i ostudzić na kratce.

Składniki na ciasto ozdobne:

  • 200 g ciepłej wody,
  • 150 g soli,
  • ok. 500 g mąki pszennej,
  • Dodatkowo: roztrzepane jajko. 

Sposób przygotowania:

Sól rozpuścić w ciepłej wodzie. Stopniowo dodawać mąkę, ponieważ i w tym wypadku jej ilość będzie uzależniona od jakości mąki. U mnie wystarczyło nieco ponad 300 g. 

Gotowe ciasto przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku i wyciągać tylko tyle ile potrzebne jest do wykonania poszczególnych elementów. Masa jest elastyczna i bardzo dobrze się nią modeluje, ale szybko wysycha. 

Wykonane dekoracje przyklejać do chleba używając jajka. Na koniec dekoracje i chleb posmarować jajkiem i zapiec do lekkiego zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. 

Polecam!

   

 

 

Komentarze