Wyśmienite gniazdka

 

  Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam gniazdka. Pomimo tego, że w środku często są puste, bo są dmuchane to uwielbiam je za tę słodycz i przepyszne ciasto. Nie ze wszystkich cukierni smakują tak samo, stąd mam swoje ulubione miejsca, gdzie mogę kupić i wiem, że gniazdko jest przepyszne. Ale wiadomo, że najlepszymi wypiekami są wypieki własne dlatego dziś zaproponuje wam przepis na gniazdka, które można szybko i prosto samemu zrobić i upiec. Potrzebować będziemy poniższe składniki.

Składniki:

Ciasto:

- 25 dag mąki;

- 10 dag masła (może być margaryna);

- pół litra wody;

- 6 jajek;

- szczypta soli;

Lukier:

- szklanka cukru pudru;

- trochę gorącej wody;

- parę kropli olejku rumowego;

  Teraz musimy zagotować wodę z tłuszczem i solą. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy do czasu, gdy ciasto zrobi się już gładkie oraz będzie lśnić. Potem zestawiamy z palnika i lekko przestudzamy a następnie ucieramy dodając po jajku. Należy teraz odstawić na pół godziny. Teraz wyciskamy szprycką kółeczka na pergamin, który musi być natłuszczony. Układamy tyle ile nam się zmieści do rondla, w którym będziemy smażyć. Przenosimy to teraz wraz z pergaminem na rozgrzany olej. Pamiętać musimy o odwracaniu papieru do góry. Czekamy chwilkę do momentu, kiedy kółeczka zaczną nam się odrywać od pergaminu. Wtedy musimy go wtedy usunąć i możemy wykorzystać do następnej porcji gniazdek. Smażymy teraz po około 4 minuty na każdą stronę. Ucieramy nasze składniki do lukru, a potem maczamy w nim usmażone gniazdka stroną, która będzie u góry. No i tyle, jeżeli chodzi o przygotowanie wspaniałych gniazdek.
  Także życzę wam smacznego.


Komentarze