Bożonarodzeniowe wypieki to prawdziwa rozkosz dla naszego podniebienia. Stanowią one wspaniałe dopełnienie świątecznych potraw. Ich lista jest wyjątkowo długa, a te najpopularniejsze to: piernik, makowiec królewski, stefanka miodowa, sernik z rodzynkami, szarlotka i przeróżne ciasteczka. Oprócz wyżej wymienionych ciast na szczególną uwagę zasługuje jeszcze jeden wypiek. Jest nim keks. Keks to znakomite ciasto o biszkoptowej konsystencji, skrywające w sobie niezliczoną ilość bakalii. To one decydują o wyjątkowym smaku i aromacie tego ciasta. Keks jest wypiekiem znanym od setek lat, a jego wzmianki dotykają czasów starożytnego Rzymu. Poniżej prezentuję jeden z wielu przepisów na keks domowy.
Składniki na ciasto + dodatki:
175 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 125 g masła, 125 g cukru
pudru, 3 jajka, 50 g zmielonych migdałów, szczypta soli
200 g rodzynek, 2 kieliszki whisky lub ciemnego rumu, 100 g różnych
kandyzowanych owoców, 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej, po 50 g
kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
Składniki na wierzch:
50 g wyłuskanych orzechów arachidowych, 50 g całych migdałów, 10 – 12
wiśni kandyzowanych
Wykonanie:
Rodzynki przełożyć do miseczki i skropić whisky, odstawić na 20 minut.
Owoce kandyzowane pokroić. Całe migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać.
Orzechy arachidowe posiekać.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z
cukrem. Ucierając, dodawać po jednym jajku, po jednej łyżce mąki i po jednej
łyżce zmielonych migdałów. Dodać szczyptę soli oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową
i cytrynową, wymieszać. Następnie dodać rodzynki z whisky, kandyzowane owoce i
skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Bakalie nie opadną na dno,
jeżeli przed dodaniem do ciasta obtoczy się je w niewielkiej ilości mąki.
Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i
wygładzić powierzchnię. Wierzch posypać orzechami i migdałami.
Piec 60 minut w temperaturze 175 stopni. Na 20 minut przed końcem
pieczenia ciasto obsypać kandyzowanymi wiśniami.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz