Muszę się Wam przyznać skrycie, że jeszcze nie piekłam sama tortu tradycyjnego. Żeby wybrać odpowiedni smak zapoznałam się z kilkoma przepisami. Były to torty tradycyjne, czyli pieczone na specjalne okazje takie jak: Komunie, wesela, rocznice, czy imieniny. U mnie też zbliżała się pewna rocznica, więc postanowiłam teraz sama spróbować takiego wypieku. Przystępując do robienia tego tortu miałam wielką tremę, ale też motywację. Bardzo chciałam, żeby ten tort mi wyszedł. Musiałam jednak zdobyć garść wiadomości dotyczących upieczenia takiego tortu. Poszperałam w książkach, zapytałam zapalonych kucharzy i zdobyłam trochę wiedzy, która do upieczenia tego tortu bardzo teraz mi się przyda. No i do dzieła! Pewnie nie będzie łatwo, ale może się uda.
Tort tradycyjny:
12 porcji, 75 minut przygotowania:
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 6 jajek,
- Szczypta soli,
- Łyżka cukru waniliowego,
- Szklanka cukru,
- Szklanka mąki,
- Łyżka oliwy.
Krem:
- Pół kg śmietany 36%,
- 25 dag sera ricotta,
- Galaretka cytrynowa.
Masło orzechowe:
- 2 szklanki fistaszków niesolonych i nieprażonych,
- Szczypta soli,
- 2 łyżki miodu.
Poncz:
- Sok z cytryny,
- Kieliszek wódki,
- Trochę wody, cukier do smaku.
Dekoracja:
- Owoce,
- Masa cukrowa,
- Orzeszki ziemne.
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Uperfumuj cukrem waniliowym. Dodawaj cukier porcjami, nie przerywając ubijania. Cały czas miksując na niskich obrotach, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę, wlej oliwę. Wymieszaj. Przełóż do tortownicy (średnica 24-25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz na złoty kolor 40-45 minut – w 180 st. C. Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Nasącz je ponczem. Spód posmaruj masłem orzechowym.
2. Masło orzechowe: Orzeszki zmiksuj robotem kuchennym. Posól, posłódź miodem i jeszcze raz zmiksuj.
3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę ubij w misce. Dodaj ricottę i zmiksuj. Wlej rozpuszczoną w połowie szklanki wrzątku i wystudzoną galaretkę. Ponownie zmiksuj.
4. Złóż tort: Na warstwę masła orzechowego wyłóż trochę więcej niż połowę kremu. Rozsmaruj. Przykryj drugim blatem. Wierzch oraz boki posmaruj resztką kremu. Wyrównaj. Boki obsyp prażonymi i drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Na wierzchu zrób wianuszek z owoców. Wstaw do lodówki, by masa stężała. Przed podaniem wierzch udekoruj owocami i masą cukrową, używając okazjonalnego szablonu.
Napis na torcie można zrobić gęstą polewą czekoladową.
Smacznego : - )
Komentarze
Prześlij komentarz