Tort na różne okazje

Tort tradycyjny to szczególny wypiek, który od lat towarzyszy nam przy wyjątkowych okazjach. Chrzciny, urodziny, komunie, wesela, jubileusze, bożonarodzeniowe święta i wiele innych wydarzeń – tam zawsze pojawia się tort. Na przestrzeni lat powstało mnóstwo odmian tej wspaniałej słodkości. Niektóre, tak jak tort angielski, zapożyczyliśmy od innych krajów. Jednak to ten nasz tort tradycyjny jest nam najbardziej bliski. Zazwyczaj jest to ciasto biszkoptowe przełożone pysznym kremem i dekoracyjnie wykończone. Taki tort lubimy wspierać dodatkami, a ich dobór to często kwestia naszej wyobraźni, wyczucia smaków i szczególnych upodobań. Poniżej prezentuję przepis na tort tradycyjny z dodatkiem brzoskwiń i ciasteczek amaretti.

Składniki na biszkopt:
5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
600 g serka mascarpone, 300 g schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego
Dodatkowo:
600 g brzoskwiń (w lecie świeże, zimą z puszki), 70 g ciasteczek amaretti

Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Wciąż miksując, dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane wcześniej mąki, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 - 40 minut w temperaturze 160 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na trzy blaty.
W międzyczasie świeże brzoskwinie obrać ze skórki. Dwie sztuki pokroić w plasterki, a pozostałe w kostkę.
Przygotować krem. Serek mascarpone ucierać mikserem około 2 minuty, aż nabierze puszystości. Następnie dodać skondensowane mleko. Ubijać do momentu powstania jednolitego kremu. Krem podzielić na trzy części. Jedną odstawić, do drugiej dodać ciasteczka (kilka odłożyć do dekoracji), do trzeciej dodać kostki brzoskwiń.
Przygotować całość. Pierwszy biszkopt posmarować kremem z ciasteczkami. Przykryć drugim biszkoptem i posmarować kremem z brzoskwiniami. Przykryć ostatnim biszkoptem. Boki i wierzch posmarować odstawionym kremem. Udekorować plasterkami brzoskwiń i ciasteczkami. Wstawić do lodówki.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze