Tort tradycyjny to szczególny wypiek, który od lat towarzyszy nam przy wyjątkowych okazjach. Chrzciny, urodziny, komunie, wesela, jubileusze, bożonarodzeniowe święta i wiele innych wydarzeń – tam zawsze pojawia się tort. Na przestrzeni lat powstało mnóstwo odmian tej wspaniałej słodkości. Niektóre, tak jak tort angielski, zapożyczyliśmy od innych krajów. Jednak to ten nasz tort tradycyjny jest nam najbardziej bliski. Zazwyczaj jest to ciasto biszkoptowe przełożone pysznym kremem i dekoracyjnie wykończone. Taki tort lubimy wspierać dodatkami, a ich dobór to często kwestia naszej wyobraźni, wyczucia smaków i szczególnych upodobań. Poniżej prezentuję przepis na tort tradycyjny z dodatkiem brzoskwiń i ciasteczek amaretti.
Składniki na biszkopt:
5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
600 g serka mascarpone, 300 g schłodzonego mleka skondensowanego
słodzonego
Dodatkowo:
600 g brzoskwiń (w lecie świeże, zimą z puszki), 70 g ciasteczek amaretti
Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec
stopniowo dosypując cukier. Wciąż miksując, dodawać po jednym żółtku. Na koniec
wsypać przesiane wcześniej mąki, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 - 40 minut w temperaturze
160 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na trzy blaty.
W międzyczasie świeże brzoskwinie obrać ze skórki. Dwie sztuki pokroić w
plasterki, a pozostałe w kostkę.
Przygotować krem. Serek mascarpone ucierać mikserem około 2 minuty, aż
nabierze puszystości. Następnie dodać skondensowane mleko. Ubijać do momentu
powstania jednolitego kremu. Krem podzielić na trzy części. Jedną odstawić, do
drugiej dodać ciasteczka (kilka odłożyć do dekoracji), do trzeciej dodać kostki
brzoskwiń.
Przygotować całość. Pierwszy biszkopt posmarować kremem z ciasteczkami.
Przykryć drugim biszkoptem i posmarować kremem z brzoskwiniami. Przykryć
ostatnim biszkoptem. Boki i wierzch posmarować odstawionym kremem. Udekorować
plasterkami brzoskwiń i ciasteczkami. Wstawić do lodówki.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz