Wprawdzie mamy jeszcze listopad, ale można już wstępnie poprzeglądać przepisy na świąteczne słodkości. Oprócz makowców, serników, miodowników, keksów, pierników oraz ciasteczek pojawią się również smakowite torty. Jedni zdecydują się na tort tradycyjny, inni na tort angielski, a jeszcze inni przygotują świąteczny tort dla dzieci. Grudniowy okres to czas wielu kulinarnych inspiracji. Ceniąc sobie tradycyjne wypieki, lubimy czasem coś zmienić. Szukamy wtedy nowych inspiracji, nowych połączeń smaków. Bywa też, że musimy z czegoś zrezygnować. Możemy wówczas połączyć dwa wypieki w jeden. Ciekawym pomysłem może być kompromis pomiędzy tortem tradycyjnym a piernikiem. Poniżej jego szczegóły.
Składniki na ciasto:
600 g mąki, 1 szklanka cukru pudru, niepełna szklanka śmietany kremówki,
500 g miodu, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, 3 jajka, 2 łyżeczki sody,
1 torebka przyprawy do piernika
Składniki na masę:
1 torebka kisielu brzoskwiniowego, 3 – 4 połówki brzoskwiń z zalewy
Składniki na wierzch:
300 g masy marcepanowej, 50 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Przygotować ciasto: Miód i przyprawę do piernika podgrzać, wymieszać i
ostudzić. Mąkę przesiać. Sodę połączyć ze śmietaną. Żółtka oddzielić od białek
i utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając, wlewać stopniowo olej i ostudzony miód. Następnie
dodawać po łyżce śmietany na przemian z mąką, wymieszać. Z białek ubić sztywną
pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Tortownicę natłuścić, posypać bułką tartą i przelać do niej ciasto. Piec
60 minut w temperaturze 180 stopni. Piernik ostudzić i przekroić na 3 krążki.
Przygotować masę: Kisiel ugotować z połową ilości wody podanej na
opakowaniu. Polać nim pokrojone na kawałki brzoskwinie i ostudzić.
Przygotować wierzch. Marcepan posypać płatkami migdałowymi i rozwałkować.
Przygotować całość. Pierwszy krążek piernika posmarować połową kisielu. Nałożyć
drugi krążek, rozsmarować na nim resztę kisielu i przykryć trzecim krążkiem. Wierzch
przykryć masą marcepanową.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz