Śniadanie z kajzerką

Pachnąca kawa i świeża bułeczka to bardzo częsty widok na naszych „porannych” stołach. Można się zastanawiać nad zdrowotnością takiego posiłku, ale czasem trudno się powstrzymać od takiego połączenia. Warto natomiast różnicować dobór pieczywa, gdyż każdy jego rodzaj posiada swoje zalety, ale też wady. Dziś na śniadanie proponuję bułkę kajzerkę, którą możemy spożyć ze zdrowymi warzywami lub miodem. Można do tego wykorzystać poniższy przepis zawierający skład na około 19 – 20 sztuk. Na tutejszym blogu można odnaleźć kilka innych przepisów na bułki kajzerki i wybrać najbardziej nam pasujący.

Składniki:
600 g mąki pszennej typ 600, 50 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml mleka, 100 ml wody, 40 g roztopionego masła
Dodatkowo: odrobina mleka lub 1 białko do posmarowania, mak lub sezam do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:
Przygotować zaczyn. Do naczynia z ciepłym mlekiem wkruszyć drożdże. Następnie dodać 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę mąki pszennej. Całość wymieszać i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować ciasto. W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać cały zaczyn i dokładnie wymieszać. Ciasto wyrabiać dłońmi lub mikserem z hakiem. W trakcie wyrabiania dodawać stopniowo wodę oraz masło. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na porcje po 50 – 55 g lub większe (według uznania). Z każdej porcji ciasta uformować kulki, lekko je spłaszczając. Ostrym i cienkim nożem utworzyć charakterystyczne dla kajzerek nacięcia. Może ich być 5 – wersja warszawska lub 4 po krakowsku. Kajzerki w ilości po 6 – 8 sztuk ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 30 minut do dalszego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni (góra – dół) lub 200 stopni w termoobiegu. Kajzerki przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem lub białkiem i opcjonalnie posypać makiem lub sezamem. Piec około 15 minut na środkowej półce.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze