Dzisiaj natomiast z przyjemnością przedstawiam wszystkim przepis kuchni podkarpackiej, na sernik z makiem i jabłkami. Jest to przepis na bardzo przyjemne, delikatne i wilgotne ciasto warstwowe, w którym masę makową i serową zapieka się na kruchym spodzie, a na nie wykłada się prażone jabłka na żelatynie. Całość zamknięta jest blatem z ciasta kruchego, który pod wpływem ciepła i wilgoci prażonych jabłek mięknie, stanowiąc idealne uzupełnienie całości. A na wierzchu jest pyszna polewa czekoladowa. To ciasto jest pełne delikatnych składników, a smaki dobrane w nim, pozostają w harmonii nie przytłaczając się nawzajem. Jeśli kiedykolwiek udało Ci się upiec seromak, to chociaż w małej części możesz docenić wartości smakowe tego teraz prezentowanego przeze mnie wyrobu cukierniczego. Na pewno się domyślasz, że jednak smak tego ciasta jest nieco inny. Jeśli czujesz, że Twoi bliscy pokochają to ciasto, to spróbuj upiec go dla nich, a na pewno nie pożałujesz. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Sernik z makiem i jabłkami.
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Składniki na ciasto kruche:
- 160 g margaryny (lub masła),
- 400 g mąki pszennej,
- 200 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 żółtka (białka proponuję dodać do masy serowej),
- 3 łyżki kwaśnej śmietany.
Składniki na masę makową:
- 200 g suchego maku,
- 2 jajka,
- 100 g cukru.
Składniki na masę serową:
- 500 g białego sera (twarogu),
- 100 margaryny (lub masła),
- 200 g cukru pudru,
- 5 jajek,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek,
- 200 g cukru,
- 1 łyżka żelatyny.
Dodatkowo: Opcjonalnie polewa czekoladowa.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy masę jabłkową: Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Smażymy na patelni do miękkości, dodając pod koniec smażenia cukier. Nie odparowujemy całego soku.
Przygotowujemy ciasto kruche: Składniki na ciasto siekamy razem i krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C (grzałka góra-dół). Ciasto odkładamy. Drugą część ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w tej samej temperaturze przez około 15 minut. Nie wyciągamy z blaszki.
Na tym etapie dobrze mieć już przygotowane masy: makową i serową.
Przygotowujemy masę makową: Mak sparzamy wrzątkiem i gotujemy go przez 15 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy i mielimy. Jajka miksujemy z cukrem i łączymy z makiem. Jeśli wykorzystujemy gotową masę z puszki, będziemy potrzebować około 600 g masy, czyli 2/3 typowej puszki. Masa musi być odcedzona, nie trzeba jej już dodatkowo słodzić, wystarczy dodać jajka.
Przygotowujemy masę serową: Margarynę lub masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Ser mielimy (jeśli to ser tzw. sernikowy, nie trzeba go już mielić) i dodajemy do margaryny razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek (można dodatkowo wykorzystać białka pozostałe po przygotowaniu ciasta kruchego) i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
Złożenie ciasta: Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową, a na nią delikatnie masę serową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni C (grzałka góra-dół) na 50 minut. Po upieczeniu ciasta przestudzamy je. Podgrzewamy przygotowane wcześniej jabłka, dodając do nich na koniec żelatynę. Jabłka ściągamy z palnika i dokładnie mieszamy. Gorące przekładamy na sernik i przykrywamy upieczonym kruchym ciastem. Całość przykrywamy, najlepiej folią aluminiową, żeby od parujących składników zmiękło kruche ciasto.
Według oryginalnej receptury ciasto po ostudzeniu należy polać polewą. Na pewno pomoże to utrzymać jego wilgotność, natomiast moi domownicy wolą tego rodzaju ciasta bez dominującej czekolady, dlatego zachęcam, żeby z niej zrezygnować na rzecz cieszenia się wyjątkowo udanym połączeniem smaku sernika, makowca i prażonych jabłek. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz