Pyszne kanapki z kajzerek z Nowej Piekarni na ciepło.

 

      Szczęśliwie udało mi się jeszcze nie zarazić Covitem dziewiętnaście, ale znam sporo osób, które przechodziły, lub przechodzą bardzo lekko tę straszną chorobę. Potem przez dwa tygodnie musiały siedzieć w odosobnieniu na kwarantannie. Podsuwałam im różne łatwe i dosyć smaczne propozycje do jedzenia. Nie wiem czy skorzystały. Jedną z propozycji, jaką im zaproponowałam były bułeczki kajzerki z niespodzianką. Ja je proponowałam na śniadanie  z kajzerek zakupionych w Nowej Piekarni, bo wiedziałam, że są świeże i smaczne. Te bułeczki zaproponowałam z jajkiem, zapiekane w piecu z dodatkiem łososia. Drugą propozycją były kanapki z kajzerkami zapiekanymi z cebulką, pieczarkami, cukinią i mozzarellą. Jeśli czasami kupujecie te bułeczki w Nowej Piekarni, to spróbujcie teraz zjeść je w takim właśnie wydaniu! Dla chętnych przepisy prezentuję poniżej. 🙂

Jajka zapiekane w kajzerce z łososiem.

składniki na 2 porcje:

  • 2 kajzerki ( większe),
  • 1 plaster żółtego sera ( ok 5×10 cm),
  • plaster łososia ( 5×5 cm),
  • 2 łodyżki szczypioru,
  • 2 jajka,
  • sól pieprz.

Sposób przygotowania:

Z bułek odkrawamy na wypukłej części z tak zwaną gwiazdką tylko czubek, a wnętrze bułki wydrążamy. Do środka każdej bułki wkładamy poszatkowany ser żółty i szczypior, po połowie łososia, wbijamy ostrożnie jajko, posypujemy szczyptą soli i pieprzu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 – 180 °C na ok 15 minut. Przed wbiciem jajka ja wcisnęłam odrobinę pasty paprykowej, ale nie każdemu ta pasta może do tej kanapki smakować.

Mi to  smakowało cudownie! Trochę inaczej niż jajko sadzone i tost. 🙂

 Kajzerki z cebulką, pieczarkami, cukinią i mozzarellą. 

Na te kajzerki Proponuję ułożyć cebulę, pieczarki, cukinię i mozzarellę i zapiekać chwilę w piecu. Myślę, że te kanapki wyjdą wyborne.

Składniki na 4 duże kajzerki:

  • 250 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 cukinia ok 200 g,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kulka sera mozzarella 125 g,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oleju,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

Cebulę, cukinię, pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno i rozcieramy z solą. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy najpierw cebulę, ok 30 sekund smażymy na ostrym ogniu, po chwili dorzucamy pieczarki, solimy i smażymy. Po kilku minutach, jak już pieczarki zaczną się rumienić dorzucamy cukinię i smażymy, aż odparujemy nadmiar wody z cukinii – również ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek, sól, pieprz i ewentualnie jakieś ulubione zioło – ja już nic nie dodawałam.

Kajzerki kroimy na kromki, układamy na nich pieczarki z cukinią, a potem  układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Mozzarellę kroimy na bardzo cieniutkie plasterki, im cieńsze tym lepiej. Na każdej kromce układamy po skrawku sera i zapiekamy całość w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez ok 5 minut.

Smacznego!

 

Komentarze