Szczęśliwie udało mi się jeszcze nie zarazić Covitem dziewiętnaście, ale znam sporo osób, które przechodziły, lub przechodzą bardzo lekko tę straszną chorobę. Potem przez dwa tygodnie musiały siedzieć w odosobnieniu na kwarantannie. Podsuwałam im różne łatwe i dosyć smaczne propozycje do jedzenia. Nie wiem czy skorzystały. Jedną z propozycji, jaką im zaproponowałam były bułeczki kajzerki z niespodzianką. Ja je proponowałam na śniadanie z kajzerek zakupionych w Nowej Piekarni, bo wiedziałam, że są świeże i smaczne. Te bułeczki zaproponowałam z jajkiem, zapiekane w piecu z dodatkiem łososia. Drugą propozycją były kanapki z kajzerkami zapiekanymi z cebulką, pieczarkami, cukinią i mozzarellą. Jeśli czasami kupujecie te bułeczki w Nowej Piekarni, to spróbujcie teraz zjeść je w takim właśnie wydaniu! Dla chętnych przepisy prezentuję poniżej. 🙂
Jajka zapiekane w kajzerce z łososiem.
składniki na 2 porcje:
- 2 kajzerki ( większe),
- 1 plaster żółtego sera ( ok 5×10 cm),
- plaster łososia ( 5×5 cm),
- 2 łodyżki szczypioru,
- 2 jajka,
- sól pieprz.
Sposób przygotowania:
Z bułek odkrawamy na wypukłej części z tak zwaną gwiazdką tylko czubek, a wnętrze bułki wydrążamy. Do środka każdej bułki wkładamy poszatkowany ser żółty i szczypior, po połowie łososia, wbijamy ostrożnie jajko, posypujemy szczyptą soli i pieprzu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 – 180 °C na ok 15 minut. Przed wbiciem jajka ja wcisnęłam odrobinę pasty paprykowej, ale nie każdemu ta pasta może do tej kanapki smakować.
Mi to smakowało cudownie! Trochę inaczej niż jajko sadzone i tost. 🙂
Kajzerki z cebulką, pieczarkami, cukinią i mozzarellą.
Na te kajzerki Proponuję ułożyć cebulę, pieczarki, cukinię i mozzarellę i zapiekać chwilę w piecu. Myślę, że te kanapki wyjdą wyborne.
Składniki na 4 duże kajzerki:
- 250 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 1 cukinia ok 200 g,
- 2 ząbki czosnku,
- kulka sera mozzarella 125 g,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oleju,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Cebulę, cukinię, pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno i rozcieramy z solą. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy najpierw cebulę, ok 30 sekund smażymy na ostrym ogniu, po chwili dorzucamy pieczarki, solimy i smażymy. Po kilku minutach, jak już pieczarki zaczną się rumienić dorzucamy cukinię i smażymy, aż odparujemy nadmiar wody z cukinii – również ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek, sól, pieprz i ewentualnie jakieś ulubione zioło – ja już nic nie dodawałam.
Kajzerki kroimy na kromki, układamy na nich pieczarki z cukinią, a potem układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Mozzarellę kroimy na bardzo cieniutkie plasterki, im cieńsze tym lepiej. Na każdej kromce układamy po skrawku sera i zapiekamy całość w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez ok 5 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz