Przepisów na makowiec jest mnóstwo. Praktycznie w każdej rodzinie jest trochę różniących się od naszych. A jak wiadomo makowiec zrobiony jest o niebo lepszy niż kupiony w sklepie. Pieczenie ciasta, jakim jest makowiec może tylko wydawać się skomplikowane, ale tak na prawdę nie jest trudne. Poniżej przedstawiam potrzebne składniki wraz z wykonaniem.
Składniki:
- pół kg mąki;
- 5 dag drożdży;
- 1 szklanka letniego mleka;
- 3/4 szklanki cukru;
- 2 jajka;
- 10 dag masła roztopionego;
- garść rodzynek;
- szczypta soli;
- 1 puszka maku;
- olejek migdałowy;
Przejdziemy teraz do pieczenia ciasta.
W misce kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i odrobinę letniego mleka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto nam wyrosło. W innej większej misce wsypujemy resztę mąki, szczyptę soli, cukier, 2 żółtka, mleko, które nam pozostało oraz rozczyn, który nam powinien już wyrosnąć. Wyrabiamy, aż nasze ciasto będzie elastyczne. Na końcowym etapie naszego makowca, cały czas wyrabiając wlewamy po mału letnie rozpuszczone masło wraz z rodzynkami. Takie ciasto, które wyrobiliśmy odstawiamy do wyrośnięcia, do momentu podwojenia swojej masy. Kiedy nasze ciasto wyrośnie zagniatamy ponownie. Trochę rozwałkujemy nasze ciasto, nakładamy mak z puszki, do którego dodajemy kilka kropli olejku migdałowego. Zwijamy makowce i odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, smarujemy na wierzch białko i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 50 minut. Ciasto najlepiej piec w keksówkach. Z takich proporcji naszych składników powinny nam wyjść 2 makowce o długości mniej więcej 30 cm. Po skończeniu możemy na wierzch naszych makowców posmarować jakimś lukrem żeby było jeszcze słodsze i pyszniejsze.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz