Dzisiaj chciała bym Wam zaproponować pyszne pierogi z kapustą, ale nie z kiszoną jak zwykle się robi w naszych domach, ale z kapustą pekińską. Pewnie się spotkaliście z nią w okresie zimowym, bo wówczas wtedy dużo się jej zjada w postaci sałatek, lub surówek. Ja postanowiłam ją przemycić do pierogów, bo ma dużo właściwości odżywczych. Jest niskokaloryczna. Posiada dużo witaminy C. (tyle w niej, co w cytrynie). Poza tym w kapuście znajdziemy komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witaminy E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas, żelazo, oraz kwas foliowy. Leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. Jest warzywem pochodzącym z Chin, a w Europie znanym dopiero od około 70 lat. Kapusta pekińska to bogate źródło substancji bioaktywnych korzystnych dla zdrowia, ale nie powinna być nadużywana przez osoby mające problemy z tarczycą. Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść tę kapustę. Do tych pierogów farsz wyszedł mi nietuzinkowy, mocno pikantny i pachnący orientem. Pewnie pierogi z nim będą Wam smakowały. Jeśli pragniesz w zaciszu swojej kuchni zrobić właśnie takie pierogi, to skorzystaj z przepisu, który prezentuję poniżej. A jak lubisz pieróg na ciepło, to rzuć go na gorący olej, to stanie się chrupiący, pożywny i bardzo smaczny. Ja ostatnio bardzo często konsumuję właśnie takie pierogi.
Pierogi z kapustą pekińską.
Składniki ciasta: Na 20 pierogów.
- 150g mąki pełnoziarnistej,
- 1/2 szklanki wrzątku,
- 1 łyżka oliwy.
Składniki na farsz:
- 100g cebuli,
- 400g kapusty pekińskiej,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków,
- 1/2 łyżeczki soli jodowanej,
- 50g makaronu z kiełków fasoli mung.
Sposób przygotowania:
Cebulę i kapustę bardzo drobno pokrój (śmiało możesz ją potraktować malakserem), wrzuć na patelnię, dodaj sos sojowy i przyprawy, wymieszaj i duś na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie przygotuj makaron z kiełków fasoli mung według wskazówek na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, pokrój go dość drobno i wymieszaj z kapustą. Zostaw farsz do ostygnięcia. Mąkę zalej wrzątkiem, dodaj oliwę i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na cienki placek, szklanką wytnij kółka, nałóż na nie po łyżce farszu i ulep pierogi. Gotuj je we wrzątku przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Smacznego : )
Komentarze
Prześlij komentarz