Szarlotka to smaczne i niezwykle uniwersalne ciasto. Wspaniale sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy bądź herbaty lub jako niedzielny deser w domowym zaciszu. Szarlotka to również popularny świąteczny wypiek, który można wzbogacić dodatkiem orzechów oraz, charakterystycznych dla tego okresu, korzennych przypraw. Szarlotka to ciasto o wielu twarzach, dzięki czemu każdy miłośnik słodkości jest w stanie znaleźć coś dla siebie. Poniżej kolejny przepis na szarlotkę, który warto wypróbować.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki amoniaku, 250
g margaryny, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki śmietany
Pozostałe składniki:
1 kg jabłek, 4 białka, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie kisielu o smaku wiśniowym
lub truskawkowym
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem przesiać na
stolnicę. Dodać margarynę, całość posiekać. Następnie dodać żółtka, cukier oraz
śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną owinąć w
folię i włożyć na 60 minut do lodówki. Drugą część rozwałkować i przełożyć do
tortownicy, formując wyższe brzegi.
Umyte jabłka obrać, pokroić w kostkę i wyłożyć na ciasto w tortownicy.
Białka ubić z cukrem, pod koniec dodając opakowanie kisielu. Jabłka zalać
przygotowaną różową pianką.
Drugą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wiórki ciasta równomiernie rozłożyć na placku.
Tak przygotowaną szarlotkę piec 40 – 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz