Kluseczki z farszem grzybowym i gulasz z dynią - dobry do klusek śląskich z Nowej Piekarni.

 

 

     Witam państwa ponownie i zapraszam tym razem do przygotowania na obiad pysznych i nietypowych klusek śląskich, bo  z farszem grzybowym. Pewnie takich kluseczek jeszcze nie robiliście? Jeśli macie w swojej spiżarni suszone grzyby to warto je teraz do tej potrawy wykorzystać. Zrobione i ugotowane kluseczki, polane gorącym smalcem z cebulką mogą nawet smakować. Jeśli wolicie jednak na obiad typowe kluski śląskie, to możecie zakupić je w Nowej Piekarni i zjeść je z gulaszem z dodatkiem dyni, którego przepis pragnę państwu zaserwować pod przepisem z kluseczkami z farszem grzybowym. Polecam!🙂

KLUSECZKI Z FARSZEM GRZYBOWYM.

 SKŁADNIKI / 4 porcje.

CIASTO:

  • Ziemniaki, około 1/2 kg,
  • Mąka ziemniaczana, 1/3 objętości ziemniaków,
  • Jajko, 1 szt.,
  • Żółtko, 1 szt.,
  • Sól.

FARSZ:

  • Suszone grzyby, 50 g,
  • Liść laurowy, 1 szt.,
  • Cebula, 1 szt.,
  • Czosnek, 4 ząbki,
  • Masło do smażenia,
  • Pieczarki, 250 g,
  • Sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajko i żółtko, wyrobić ciasto.

Grzyby moczyć przez 12 h. Następnie ugotować z liściem laurowym i 2 ząbkami czosnku w osolonej wodzie. Odcedzić, a kiedy wystygną drobno posiekać.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę razem z pozostałym czosnkiem i zeszklić na maśle. Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż pieczarki puszczą soki, zmniejszą objętość, a następnie wytworzone płyny zredukują się. Wymieszać razem z grzybami.

Ciasto podzielić na części. Każdą nadziewać 1 łyżeczką farszu. Formować w kulki. Gotować w osolonej wodzie. Ugotowane, po wyjęciu z garnka polać smalcem z cebulką.

Gulasz z dynią.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny gulaszowej,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 listki laurowe,
  • 2-3 ziarenka czarnego pieprzu,
  • 2-3 ziarenka jałowca,
  • 1 średnia dynia,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • Sól i pieprz,
  • Woda,
  • Olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

1.Odkroić część dyni, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać.

2. Mięso umyć, pokroić w dużą kostkę i wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Zrumienić ze wszystkich stron. Dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie pozostałe zioła i przyprawy. Dolać ciepłej wody, przykryć i dusić na małym ogniu przez 1,5-2 godziny.

3. Dodać pokrojoną dynię i dusić jeszcze przez 10-15 min. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie papryką, przełożyć do wazy i podawać z kluskami śląskimi z Nowej Piekarni.

SMACZNEGO : )

 

 

  

Komentarze