Witam państwa ponownie i zapraszam tym razem do przygotowania na obiad pysznych i nietypowych klusek śląskich, bo z farszem grzybowym. Pewnie takich kluseczek jeszcze nie robiliście? Jeśli macie w swojej spiżarni suszone grzyby to warto je teraz do tej potrawy wykorzystać. Zrobione i ugotowane kluseczki, polane gorącym smalcem z cebulką mogą nawet smakować. Jeśli wolicie jednak na obiad typowe kluski śląskie, to możecie zakupić je w Nowej Piekarni i zjeść je z gulaszem z dodatkiem dyni, którego przepis pragnę państwu zaserwować pod przepisem z kluseczkami z farszem grzybowym. Polecam!🙂
KLUSECZKI Z FARSZEM GRZYBOWYM.
SKŁADNIKI / 4 porcje.
CIASTO:
- Ziemniaki, około 1/2 kg,
- Mąka ziemniaczana, 1/3 objętości ziemniaków,
- Jajko, 1 szt.,
- Żółtko, 1 szt.,
- Sól.
FARSZ:
- Suszone grzyby, 50 g,
- Liść laurowy, 1 szt.,
- Cebula, 1 szt.,
- Czosnek, 4 ząbki,
- Masło do smażenia,
- Pieczarki, 250 g,
- Sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajko i żółtko, wyrobić ciasto.
Grzyby moczyć przez 12 h. Następnie ugotować z liściem laurowym i 2 ząbkami czosnku w osolonej wodzie. Odcedzić, a kiedy wystygną drobno posiekać.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę razem z pozostałym czosnkiem i zeszklić na maśle. Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż pieczarki puszczą soki, zmniejszą objętość, a następnie wytworzone płyny zredukują się. Wymieszać razem z grzybami.
Ciasto podzielić na części. Każdą nadziewać 1 łyżeczką farszu. Formować w kulki. Gotować w osolonej wodzie. Ugotowane, po wyjęciu z garnka polać smalcem z cebulką.
Gulasz z dynią.
Składniki:
- 1 kg wołowiny gulaszowej,
- 2 średnie cebule,
- 2 listki laurowe,
- 2-3 ziarenka czarnego pieprzu,
- 2-3 ziarenka jałowca,
- 1 średnia dynia,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- Sól i pieprz,
- Woda,
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
1.Odkroić część dyni, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać.
2. Mięso umyć, pokroić w dużą kostkę i wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Zrumienić ze wszystkich stron. Dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie pozostałe zioła i przyprawy. Dolać ciepłej wody, przykryć i dusić na małym ogniu przez 1,5-2 godziny.
3. Dodać pokrojoną dynię i dusić jeszcze przez 10-15 min. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie papryką, przełożyć do wazy i podawać z kluskami śląskimi z Nowej Piekarni.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz