Na pewno wiesz o tym, że dynia to warzywo, które łączy w sobie znakomite właściwości odżywcze i prozdrowotne. Jest niskokaloryczna i działa odkwaszająco, pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego, poprawia stan skóry. Można ją wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Warto też wiedzieć, że istnieją też odmiany ozdobne, o wyszukanych nazwach np. Turecki turban, Korona cierniowa, Cobra. Wprawdzie nie nadają się do jedzenia, za to wspaniale prezentują się w ogrodzie. W naszym domu była ozdobą na meblach np.: Stała na kredensie, lub na środku stołu razem z solniczką, cukiernicą i serwetnikiem.
Warto wiedzieć, że najpopularniejszą jest u nas dynia polska, o pomarańczowej grubej skórce i miąższu bez smaku. Ale coraz bardziej cenimy dynię Hokkaido, bo jej skórka jest tak miękka, że nie trzeba jej obierać. Dynia muszkatołowa nadaje się do jedzenia na surowo, jest doskonała do placków, kopytek. Makaronową, o podłużnym kształcie najlepiej upiec w całości, a miąższ wybrać widelcem. Rozdzieli się na nitki jak spaghetti.
Nie wiem, czy w ogóle udało Ci się kiedyś wykorzystać mus z dyni na zupę krem, placuszki, do ciasta, jako nadzienie do pierogów? Czy kiedykolwiek dodawałaś do porannego Muesli? Jeśli nie, to teraz spróbuję po krótce Ci przybliżyć jak to zrobić. Dynię pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne, a cząstki ułóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. i piecz, aż miąższ będzie miękki (ok. 30 min). Przestudź, oddziel od skórki, zmiksuj i gotowe! Taki mus możesz też zamrozić.
Jak wiesz dobrze dynię można przyprawiać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Dobrze komponuje się z goździkami, imbirem, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową, listkiem laurowym, anyżem, zielem angielskim, kuminem i kminkiem. Ale też wanilią, sokiem i skórką pomarańczową, miodem. Dynie też możemy zrobić w occie.
Ja dzisiaj jeszcze chciałam zaproponować bardzo ciekawy w smaku dyniowo-pomarańczowy dżem, którego kolor i ciekawy smak może zachęcić do spożywania go z chlebem żytnim, lub kajzerką. Nie dość, że kolor zachęca do spróbowania, to jeszcze można wykorzystać dżem w codziennych, łatwych w przygotowaniu drobnych smakołykach. Sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju pieczywa z Nowej Piekarni, gofrów, naleśników, omletów czy tart. Kanapka z dżemem z dyni na drugie śniadanie i pączek tofii na deser mogą być smaczną przekąską.
Dżem z dyni:
Składniki:
- od 1,5 do 1,8 kg dyni (1 średnia sztuka),
- 300 g cukru,
- 3 duże, soczyste pomarańcze,
- 1 cytryna,
- pół łyżeczki cynamonu imbiru lub innych przypraw korzennych (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Do przygotowania dżemu najlepiej użyć dyni Hokkaido. Ma, jeśli jest świeża, miękką skórę, więc nie trzeba jej obierać. Inne odmiany nadające się na dżem to dynia prowansalska, muskatowa (Muscat de Provence) i każda inna (piżmowa, olbrzymia) o intensywnie pomarańczowym wnętrzu. Dynię należy wyszorować, pokroić na drobniejsze części, usunąć włókniste elementy i pestki. Oczyszczoną pokroić w drobną kostkę i umieścić w rondlu z grubym dnem. Pomarańcze i cytrynę wyszorować. Na tarce z drobnymi oczkami zetrzeć skórkę z owoców i odłożyć na bok. Pomarańcze i cytrynę przekroić na pół i wycisnąć sok razem z miąższem, ale bez pestek i włóknistych części. Sok dodać do pokrojonej dyni i na małym ogniu podgrzewać pod przykryciem około 20 do 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kawałki dyni zaczynają się rozpadać, dodać startą skórkę z cytrusów i – jeśli lubimy – cynamon, imbir, zmielone goździki lub kardamon. Po 25 do 30 minutach zawartość garnka blendujemy lub miksujemy na gładką masę (można też przetrzeć przez sitko). Dosypujemy cukru, kosztujemy (bo to ostatni moment na doprawienie dżemu), mieszamy jeszcze kilka minut. Jeśli dżem jest zbyt rzadki, można go dalej podgrzewać na małym ogniu, aż odparuje nadmiar wilgoci. Następnie gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zostawiając od góry 1 cm, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aż wystygną. Jeśli wieczka są zassane, można dżem odstawić do spiżarni, jeśli nie – trzeba go jeszcze dodatkowo pasteryzować.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz