Pieczenie ciast to stały element przygotowań do
bożonarodzeniowych świąt. W tym czasie królują u nas pierniki, keksy,
miodowniki, serniki, ciasta z kremem, szarlotki i przeróżne, bogato zdobione
ciasteczka. Szczególnym uznaniem cieszą się również wypieki z makiem. Nie
powinno zatem zabraknąć makowca królewskiego, makówki lub seromakowca. I
właśnie ten ostatni wypiek jest bohaterem dzisiejszego wpisu.
Na tutejszym blogu znajduje się już kilka przepisów na serowo – makowe
duety. Każdy z nich ma lekko zmienioną wersję, jednak w większości z nich ich
bazą jest ciasto kruche. Inspiracją dla poniższego ciasta stała się bułka o
nazwie seromak. Seromak to bardzo popularny przedstawiciel drożdżówek, którymi
zajadamy się w ciągu roku. W poniższym przypadku nadzienie nie jest zawinięte w
cieście, lecz równomiernie na nim rozłożone.
Składniki:
Ciasto: 3/4 szklanki mleka, 10 g świeżych drożdży, 400 g mąki, 100 g
roztopionego masła, 75 g cukru, szczypta soli, 2 jajka
Masa serowa: 500 g zmielonego twarogu, 100 g masła, 3 żółtka, 110 g
cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa makowa: 1 puszka masy makowej
Kruszonka: 100 g cukru pudru, 150 g masła, 300 g mąki1 opakowanie cukru
waniliowego
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta: W rondelku lekko podgrzać mleko i rozpuścić w nim
drożdże. Do miski wrzucić pozostałe składniki na ciasto, a następnie dodać
zawartość rondelka. Całość wyrabiać przez około 5 minut i odstawić do
wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę
wyłożoną pergaminem.
Przygotowanie masy serowej. Składniki na masę włożyć do miski i wymieszać
mikserem.
Przygotowanie kruszonki: Z masła, mąki i obu cukrów
wyrobić kruszonkę.
Na ciasto w blaszce wyłożyć obok siebie masę
serową i masę makową, tworząc mozaikę. Na wierzchu rozłożyć kruszonkę. Piec
około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Można oprószyć cukrem pudrem.
Mak, w zależności od regionów, dawnych i tych bardziej współczesnych kultur, posiadał lub posiada bardzo złożoną symbolikę. Do naszych czasów przetrwał jako symbol płodności i obfitości, stając się istotnym składnikiem wigilijnych potraw.
Komentarze
Prześlij komentarz