Drożdżowe pierogi z kapustą

Wigilijna kolacja bogata jest w wiele wspaniałych potraw. Przygotowujemy je od dziesięcioleci, korzystając z przekazów, a czasem niezmienionych przepisów naszych dziadków i rodziców. Dużą popularnością na wigilijnych stołach cieszą się dania z kapustą. W tym przypadku do tych najważniejszych należą pierogi. Można je przygotować w różnych wersjach - z ciasta zwykłego lub drożdżowego, z dodatkiem kapusty kiszonej lub kapusty świeżo poszatkowanej i uduszonej, z dodatkiem grzybów suszonych lub świeżych pieczarek. Być może w wielu domach na talerzu pojawi się również pieróg z kapustą na ciepło. Przygotowuje się go z ciasta drożdżowego i również w tym przypadku można dokonać pewnych modyfikacji kapuścianego nadzienia. Poniżej prezentuję przepis na pieczone pierogi z ciasta drożdżowego o tradycyjnej wielkości. Z podanych składników wyjdzie około 4 – 5 porcji potrawy. W taki sam sposób można przygotować pieroga z kapustą na ciepło. Wystarczy tylko użyć większego naczynia do wykrawania krążków.

Składniki na farsz:
3 – 4 suszone grzyby, 100 g pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka masła, 400 g białej kapusty, 1/2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki), 3 łyżki tartej bułki, sól, pieprz
Składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki masła, 250 g mąki pszennej, 1 żółtko, 1 jajko, sól
Dodatkowo: mleko do posmarowania

Wykonanie:
Przygotować farsz. Suszone grzyby namoczyć przez noc. Ugotować, osaczyć, posiekać. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Do cebuli dodać pieczarki i lekko je podsmażyć. Kapustę oczyścić, poszatkować. Włożyć do rondla, podlać bulionem, poddusić. Następnie dodać pieczarki z cebulą oraz grzyby. Dusić około 20 minut. Przestudzić. Do farszu dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotować ciasto. Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością mleka. Masło stopić na patelni. Mąkę przesiać, wymieszać z mlekiem, masłem, drożdżami, żółtkiem, jajkiem i szczyptą soli. Wyrobić dobrze ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i odstawić na 30 minut.
Przygotować całość. Przed rozwałkowaniem ciasto jeszcze raz zagnieść. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć szklanką krążki. Na każdym ułożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi układać luźno na natłuszczonej blasze, posmarować je mlekiem i piec 30 minut w temperaturze 220 stopni.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze