Keks i dekoracyjne babeczki na Halloween.

 

     Zapraszam do upieczenia najsmaczniejszego keksu, jaki  kiedykolwiek jadłam. U nas w domu sporo tych ciast się jadło nie tylko na Święta. Lubiłam go także upiec na niedzielę, bo tęskniłam za smakowitymi i pełnymi witamin  bakaliami, które w tym cieście tak obficie się gromadziły.  Jego przepiękny zapach przyprawiał mnie o zawrót głowy. Takiego pysznego keksu, jaki teraz Wam prezentuję,  nie znalazłam w żadnej cukierni. W przeciwieństwie do większości przepisów na keks, ten nie zawiera proszku do pieczenia ani żadnych dodatkowych spulchniaczy. Zachęcam wszystkich, aby zdecydowali się upiec we własnej kuchni właśnie ten keks, ze względu na bakalie, przepiękny zapach i obłędny smak. Dla wszystkich, którzy uwielbiają takie smaczne ciasta dość łatwy  przepis prezentuję poniżej.

Ciasto Keks.

Składniki na 2 małe podłużne foremki:

  • 400 g mąki,
  • 250 g cukru,
  • 250 g masła,
  • 8 jajek,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 150 g suszonej lub wędzonej polskiej śliwki węgierki,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 100 g suszonych fig,
  • 100 g suszonej moreli,
  • 100 g migdałów bez skórki,
  • 100 g drobnych rodzynek,
  • 100 g kandyzowanej skórki z limonki lub z cytryny,
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • masło do posmarowania foremek.

Sposób przygotowania:

Bakalie pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać. Mąkę przesiać. Dwie podłużne prostokątne foremki do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boki foremek posmarować masłem.  

Przygotować duży garnek z dopasowaną do niego wielkością, dużą metalową miską (u mnie miska o średnicy 28 cm). Miska musi dokładnie przylegać do garnka by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody (ja wlewam 500 ml), zagotować. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą. Do miski wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić całe jajka. Ubijać jajka mikserem na najwyższych obrotach. Masa stopniowo zacznie gęstnieć, aż stanie się jasna, puszysta o konsystencji gęstej śmietany.  Trwa to zwykle kilkanaście minut. Następnie należy naczynie z masą zdjąć z ognia, miskę wstawić do zimnej wody i dalej miksować, aż masa ostygnie. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić.

Do przestudzonej masy jajecznej stopniowo dodawać przesianą mąkę bardzo delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać do masy jajecznej rozpuszczone masło, cały czas mieszając. Dodać bakalie. Całość bardzo delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 190°C.

Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Piec około 45 - 50 minut, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek nie będzie oblepiony ciastem a wierzch ładnie się przyrumieni. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo rumienić, można przykryć ciasto folią aluminiową. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z formy, położyć na kratce  do całkowitego ostygnięcia.
Keks można dość długo przechowywać zawinięty w papier do pieczenia by nie wysechł. Można go również zamrozić, co często czynię. Potem wystarczy wyjąć go wieczorem z zamrażarki. Rano z przyjemnością będzie można zjeść kawałek tego pysznego ciasta.

Babeczki na Halloween.

     Dzisiaj co prawda nie świętujemy Halloween, ale próbujemy we własnej kuchni upiec na taką okazję sprytnie wyglądające babeczki. We wnętrzu swoim zawierające bardzo zdrową mąkę orkiszową z kakaem, pełną zdrowych i tak bardzo potrzebnych do życia i zdrowia witamin i minerałów. W środku są  z dodatkiem oleju ze słonecznika i prawdziwą  kawą. Pełne pysznego i pomarańczowego kremu, a na wierzchu  udekorowane kapeluszami  z masy cukrowej. Może takie babeczki sprawią, że poczujemy się fajnie i przysporzą nam trochę radości? Bardzo bym chciała!

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki maślanki,
  • 3 łyżki oleju ze słonecznika,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 3/4 szklanki gorącej kawy.

Sposób przygotowania:

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Wbić jajka, dodać maślankę i cukier, zmiksować. Wlać olej, dodać nasiona wanilii, zmiksować. Na koniec dodać gorącą kawę. Krótko zmiksować do połączenia się składników. Ciasto jest bardzo rzadkie, ale właśnie takie ma być. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nalać ciasto do 3/4 wysokości. Piec ok. 18 minut w temp. 180 st. C. Ostudzić.

Krem: 

  • 250g serka mascarpone, 
  • 1/2 szklanki śmietany 18%, 
  • 100g białej czekolady, 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • szczypta pomarańczowego barwnika, 
  • kapelusze z masy cukrowej.

2 łyżki śmietany zmieszać z połamaną na kawałki czekoladą i stopić na parze. Przestudzić. Dodać serek mascarpone, resztę śmietany i cukier. Zmiksować na gładką masę. Dodać szczyptę barwnika, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Każdą babeczkę dodatkowo ozdobić cukrowym kapeluszem

SMACZNEGO : )

   

Komentarze