Ciastka z marmoladą, pizza z duchami i smaczne mumie.

 

     Zapraszam Państwa jeszcze bardzo serdecznie na kruche ciasteczka z marmoladą. Pewnie doskonale nadadzą się do herbaty, lub kawy na podwieczorek. Dekoracyjną pizze z duchami i przepyszne mumie pewnie zjecie na kolację z okazji Halloween. Jeśli Wam te smakołyki się podobają, to się bardzo cieszę, ale mam też nadzieję, że z dobrym pomysłem na posiłek będzie szedł w parze też dobry smak tych przygotowanych przez Was oryginalnych dań. Dla tych, którzy szukają takich pomysłów i chcą skorzystać z nich, przepisy prezentuję poniżej.

Kruche ciasteczka z marmoladą.

składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej,
  • 2 żółtka,
  • 80 g cukru,
  • 150 g masła.

Dodatkowo:

  • 2 białka,
  • Marmolada,
  • Cukier do oprószenia.

Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy z 1/2 części wycinamy pełne krążki z pozostałej części wycinamy krążki z dziurką. Pełne krążki smarujemy białkiem, przyklejamy do nich krążki z dziurkami. Do każdej dziurki nakładamy po trochę marmolady. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i oprószamy cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 10-15 min., na złoty kolor.

Pizza z duchami.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Dodatki:

  • 250 g przecieru pomidorowego,
  • Oliwa,
  • 2 cebule,
  • Oregano,
  • 200 g szynki,
  • 2 łyżki kukurydzy,
  • Mozzarella w plastrach,
  • 10 czarnych oliwek,
  • Natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, oliwę, drożdże i ok. 130 ml ciepłej wody. Zagnieść ciasto i wyrobić, aż będzie miękkie i elastyczne. Podzielić na pół, przykryć i na godzinę odstawić w ciepłe miejsce.

2. Cebule obrać, umyć i posiekać. Zeszklić na oliwie, dodać łyżkę suszonego oregano i przecier. Gdy cebula zmięknie, można zmiksować i ostudzić.

3. Ciasto rozwałkować na 2 placki, posmarować sosem, posypać kukurydzą i pokrojoną szynką. Z sera wykroić kształt duchów, a z oliwek zrobić pająki. 4 Pizze piec w 260°C przez 5-6 min, posypać pietruszką.

Mumie.

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki,
  • płaska łyżeczka suszonych drożdży,
  • łyżka oliwy,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru.

Farsz:

  • 500 g mielonego mięsa z szynki,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • czerstwa bułka,
  • sól i pieprz,
  • olej,
  • bułka tarta,
  • ziele angielskie na oczy,
  • keczup.

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, oliwę, drożdże i ok. 60 ml ciepłej wody. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

2. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w przegotowanej wodzie, gdy namięknie, odcisnąć i pokruszyć do miski z mięsem. Dodać 1 jajko, cebulę, doprawić solą i pieprzem.

3. Uformować długie kotleciki, obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Krótko obsmażyć ze wszystkich stron, ostudzić.

4. Ciasto rozwałkować, pokroić na cienkie paski i owinąć nimi kotlety jak mumie. Ułożyć na blasze i piec 12-15 min w 180°C. Podawać z keczupem.

SMACZNEGO : )

Komentarze