Zapraszam Państwa jeszcze bardzo serdecznie na kruche ciasteczka z marmoladą. Pewnie doskonale nadadzą się do herbaty, lub kawy na podwieczorek. Dekoracyjną pizze z duchami i przepyszne mumie pewnie zjecie na kolację z okazji Halloween. Jeśli Wam te smakołyki się podobają, to się bardzo cieszę, ale mam też nadzieję, że z dobrym pomysłem na posiłek będzie szedł w parze też dobry smak tych przygotowanych przez Was oryginalnych dań. Dla tych, którzy szukają takich pomysłów i chcą skorzystać z nich, przepisy prezentuję poniżej.
Kruche ciasteczka z marmoladą.
składniki:
- 250 g mąki orkiszowej,
- 2 żółtka,
- 80 g cukru,
- 150 g masła.
Dodatkowo:
- 2 białka,
- Marmolada,
- Cukier do oprószenia.
Sposób
przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i
schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy z 1/2
części wycinamy pełne krążki z pozostałej części wycinamy krążki z dziurką.
Pełne krążki smarujemy białkiem, przyklejamy do nich krążki z dziurkami. Do
każdej dziurki nakładamy po trochę marmolady. Wierzch ciasta smarujemy białkiem
i oprószamy cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st. C przez ok. 10-15 min., na złoty kolor.
Pizza z duchami.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Dodatki:
- 250 g przecieru pomidorowego,
- Oliwa,
- 2 cebule,
- Oregano,
- 200 g szynki,
- 2 łyżki kukurydzy,
- Mozzarella w plastrach,
- 10 czarnych oliwek,
- Natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, oliwę, drożdże i ok. 130 ml ciepłej wody. Zagnieść ciasto i wyrobić, aż będzie miękkie i elastyczne. Podzielić na pół, przykryć i na godzinę odstawić w ciepłe miejsce.
2. Cebule obrać, umyć i posiekać. Zeszklić na oliwie, dodać łyżkę suszonego oregano i przecier. Gdy cebula zmięknie, można zmiksować i ostudzić.
3. Ciasto rozwałkować na 2 placki, posmarować sosem, posypać kukurydzą i pokrojoną szynką. Z sera wykroić kształt duchów, a z oliwek zrobić pająki. 4 Pizze piec w 260°C przez 5-6 min, posypać pietruszką.
Mumie.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki,
- płaska łyżeczka suszonych drożdży,
- łyżka oliwy,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru.
Farsz:
- 500 g mielonego mięsa z szynki,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- czerstwa bułka,
- sól i pieprz,
- olej,
- bułka tarta,
- ziele angielskie na oczy,
- keczup.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, oliwę, drożdże i ok. 60 ml ciepłej wody. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
2. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w przegotowanej wodzie, gdy namięknie, odcisnąć i pokruszyć do miski z mięsem. Dodać 1 jajko, cebulę, doprawić solą i pieprzem.
3. Uformować długie kotleciki, obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Krótko obsmażyć ze wszystkich stron, ostudzić.
4. Ciasto rozwałkować, pokroić na cienkie paski i owinąć nimi kotlety jak mumie. Ułożyć na blasze i piec 12-15 min w 180°C. Podawać z keczupem.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz