Ciasteczkowy czas

Bożonarodzeniowe słodkości to nie tylko ciasta i torty. Dopełnieniem tych większych wypieków są tradycyjne ciasteczka. Pierniczki, ciastka z marmoladą, ciastka orzechowe, marcepanowe, kokosowe, czekoladowe są ozdobą naszych świątecznych stołów i choinek. Ich wspólną cechą są kształty nawiązujące do zimowych i religijnych symboli, a przy ich przygotowaniu chętnie pomagają dzieci. Dla mnie najlepszym dodatkiem do niesłodzonej kawy jest ciastko z marmoladą lub innymi owocowymi przetworami, stąd taki dobór poniższych przepisów.

Ciasteczka z marmoladą
Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 250 g masła, 1 szklanka cukru pudru, 1 żółtko, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, marmolada, cukrowe perełki i biała czekolada do dekoracji
Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, owinąć w folię, włożyć na noc do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość 4 mm i foremką wyciąć kwiatki lub gwiazdy. Piec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Ostudzone ciasta zlepić marmoladą. Udekorować rozpuszczoną czekoladą i perełkami.

Słodkie kwiatuszki
Składniki: 200 g orzechów włoskich (połowę zemleć), 200 g masła, 1 szklanka cukru, 1 jajko, szczypta soli, 1,5 szklanki mąki pszennej, 10 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek konfitury truskawkowej, cukier puder do oprószenia
Wykonanie: Masło pokroić na kawałeczki. Dodać zmielone orzechy, cukier, jajko, sól i obie mąki. Zagnieść ciasto. Schłodzić. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Foremką wyciąć kwiatuszki. Piec około 12 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzić. Konfiturę podgrzać, przetrzeć. Jedną łyżkę konfitury zachować, resztą posmarować połowę ciastek i zlepić z suchymi ciastkami. Na środek każdego ciasteczka wycisnąć odrobinę odłożonej konfitury, na to przykleić połówkę orzecha. Konfiturą, jeżeli nie użyliśmy całej ilości, można porobić krateczki na ciastkach. Oprószyć cukrem pudrem.

Migdałowe oczka
Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżka likieru amaretto, 50 g masy marcepanowej, 3 łyżki masła, 4 łyżki dżemu malinowego, 24 migdały, biała polewa czekoladowa
Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać żółtka i likier. Dołożyć posiekany marcepan i masło pokrojone w kosteczkę. Zagnieść ciasto. Dobrze schłodzić. Ciasto podzielić na 24 porcje i uformować z nich kuleczki. W każdej utworzyć niewielkie zagłębienie. Napełnić je podgrzanym dżemem i udekorować migdałem. Piec 12 minut w temperaturze 200 stopni. Udekorować polewą czekoladową.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze