Chleb żytni razowy na maślance

Walory zdrowotne chleba żytniego są nam doskonale znane. Dlatego warto pamiętać o tym, aby wzbogacać nim nasz codzienny jadłospis. Wybór takiego chleba w sklepach jest duży. Możemy zakupić czysty chleb żytni na zakwasie z mąki razowej lub niższego typu. Dostępne są też chleby wzbogacone mąką pszenną, drożdżami, śliwkami lub ziarnami. Korzystając z licznych przepisów na chleb żytni, możemy go upiec samemu w domu. Warto z tego faktu skorzystać i wybrać taki przepis, który spełni nasze indywidualne zapotrzebowania. Poniżej jedna z propozycji na chleb żytni.

Składniki:
350 g mąki żytniej razowej, 150 g mąki pszennej typ 500, 150 g maślanki, 7 g suchych drożdży, 200 g wody, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Wodę lekko podgrzać i przelać do miski. Dodać do niej maślankę i wymieszać. Następnie wsypać obie mąki, suszone drożdże i sól. Na koniec dodać olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto i dokładnie wyrobić, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki pszennej. Wyrobione ciasto przełożyć do formy. Piekarnik nastawić na temperaturę 30 stopni. Włożyć do niego formę z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Formę z ciastem można też tradycyjnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wówczas czas wyrastania może być trochę dłuższy.
Gdy ciasto dobrze wyrośnie, wyjąć formę z piekarnika. Jego temperaturę zwiększyć do 180 stopni. W międzyczasie wierzch chleba posmarować wodą. Można też na dnie piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. Wstawić formę do piekarnika i piec chleb przez około 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce kuchennej.

Chleb żytni z powyższego przepisu jest wzbogacony maślanką. Dzięki niej jest on bogatszy o witaminy z grupy B, potas oraz wapń. Maślanka, poprzez dużą zawartość kwasu mlekowego, poprawia naszą odporność, co jest bardzo ważne w dzisiejszych czasach.

Komentarze