Chleb żytni i soczysta pieczeń z indyka.

 

     Dobrze obudzić się rano i mieć w pogotowiu pod ręką swój własnoręcznie upieczony żytni  chleb. Wtedy śniadanie może być smakowite. Jeszcze do tego żytniego chleba dobrze mieć pyszną soczystą pieczeń z indyka i garść liści sałaty rzymskiej, lub masłowej. Żeby taki chlebek był smaczny trzeba się troszeczkę natrudzić, ale warto, bo nagrodą za ciężką pracę jest bardzo smaczny posiłek. Niedawno udało mi się zdobyć niezbyt trudny przepis na domowy żytni chleb i bardzo pyszną soczystą pieczeń z indyka. Dlatego pragnę Wam zdradzić tajniki powstawania tych smakowitości. Jeśli ktoś uwielbia domowe wyroby i sam próbuje we własnej kuchni upiec chleb dla swojej rodziny, lub robi swoje wędliny, to skorzystanie z tych przepisów dla niego nie będzie zbyt trudne. Zwłaszcza, że ten chleb jest bardzo smaczny, puszysty i z chrupiącą skórką, a wędlina rozpływa się w ustach. Jednym słowem „niebo w gębie”. Polecam! A dla chętnych  przepisy prezentuję poniżej.

Żytni chleb.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 1,5-2 szklanki ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka soli
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

 Łączymy obie mąki i przesiewamy je. Po tym łączymy ciepłą wodę z drożdżami, cukrem i dodajemy 5 łyżek mieszanki mąk, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30-45 min.

 Do mąki dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie po trochę na raz dodajemy rozczyn (ja ciasto zagniatałam robotem kuchennym, jeżeli nie macie robota, to możecie dodać cały rozczyn na raz.) i zagniatamy przez ok. 5 - 6 min. Po tym dodajemy roztopione masło i zagniatamy kolejnych 6 min. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 - 3 godziny.

 Po tym z ciasta formujemy bochenek i układamy na posmarowanej masłem blasze, lekko nadkrawamy z góry i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.

 Chleb pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-70 min. Po upieczeniu jeszcze ciepły chleb umieszczamy w  woreczku spożywczym i studzimy w nim nasz chlebek, dzięki temu chlebek będzie miał trochę miększą skórkę.

Soczysta pieczeń z indyka.

Tutaj pragnę zaprezentować Wam najbardziej soczystą pieczeń z drobiu jaką kiedykolwiek jadłam. Idealnie nadaje się do kanapek, lub jako danie główne. Teraz oczywiście najbardziej polecam tę pieczeń do kanapek, nie tylko z chleba własnoręcznie upieczonego, ale też z  chleba żytniego, zakupionego w Nowej Piekarni. W tym przepisie podaję Wam dwa różne sposoby: Pierwszy nadaje się bardziej do kanapek, bo jest bardziej zbita, lecz soczysta, a wszystko to dlatego, że podczas pieczenia była  obwiązana sznurkiem. Drugi jako danie główne, łatwiejsze w przygotowaniu. Wybierz sam sposoby upieczenia mięsa  jakie  potrzebujesz i przyrządź je według przepisu.

 Składniki:

  • 2 duże piersi z indyka,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 0,5 łyżki ostrej papryki,
  • 1/4 łyżki pieprzu,
  • 2 łyżki majeranku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 200 g gęstej śmietany,
  • 75 g masła.

Sposób przygotowania:

 Do śmietany dodajemy wszystkie przyprawy i nacieramy piersi z indyka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 - 4 godziny.

 Zamarynowane piersi obwiązujemy sznurkiem lub po prostu układamy na blasze do pieczenia, w zależności jaki sposób przygotowania wybraliście.

 Piersi pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut, następnie do blachy wlewamy 2 szklanki wody i pieczemy kolejne 10 minut. Po tym na górę piersi układamy pokrojone w cienkie plastry masło i ponownie pieczemy 10 minut. Podczas pieczenia co 5-7 minut polewamy wędliny sokiem powstałym na dnie blachy. Pod koniec pieczemy 10 minut pod grillem, aby powstała chrupiąca skórka.
Smacznego!

 

 

 

Komentarze