Tort angielski.


  Tort angielski jest to wypiek, który po raz pierwszy piekłem wraz z mamą. Ten był wyjątkowy, bo jest pokryty masą cukrową. Jest to na prawdę coś wspaniałego. Dlatego chciałem dziś zaprosić was do przepisu oraz wykonania tortu angielskiego.

Składniki:

BISZKOPT

- 8 jajek;

- 1,5 szklanki cukru;

- 8 łyżek mąki tortowej;

- 8 łyżek mąki ziemniaczanej;

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

KREM

  Może on być obojętnie, jaki, tylko wtedy, gdy nie jest ze śmietany. Jeżeli mamy jednak krem śmietanowy, to boki i górę tortu musimy pokryć masą maślaną. Wystarczy, że zrobimy to w następujący sposób. Utarte masło plus cukier puder.

  Nasza masa cukrowa nie może bezpośrednio stykać się ze śmietaną, gdyś się rozpuści. Dobrym pomysłem jest również kremy do tortów gotowe. Możemy je dodatkowo urozmaicić np.: owocami, startą czekoladą, dżemem ze słoiczka itd.

MASA CUKROWA

- 80 dag cukru pudru;

- 10 dag glukozy w proszku;

- 70 ml zimnej wody;

- 3 łyżeczki żelatyny;

- 2 łyżeczki margaryny;

  Przejdźmy do przygotowania naszego tortu angielskiego. Z naszych składników robimy biszkopt. Standardowo białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je na ja wyższych obrotach. Gdy białka są już ubite, dodajemy cukier a po nim żółtka. To wszystko miksujemy jeszcze przez chwilkę. Teraz przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, pamiętając żeby stopniowo dodawać do ubitych jajek i mieszać powoli łyżką. Następnie wylewamy na okrągłą blachę i musimy piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni Celsjusza. Pieczemy to przez około 45 minut. Teraz upieczony oraz ostudzony biszkopt musimy pokroić na 3 równe części, nasączyć pierwszy płat biszkopta ponczem. Potem kładziemy na niego krem. Identycznie postępujemy z kolejnymi krążkami biszkopta, kremem należy również posmarować boki tortu. Krem posłuży nam, jako klej pod masę cukrową. Nasz angielski tort z kremem odstawiamy w zimne miejsce i przechodzimy do robienia masy cukrowej. Teraz musimy żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i zostawiamy go na około 5 minut aż się rozpuści. Najlepiej zrobimy jak użyjemy do tego małego garnuszka, które potem umieścimy nad albo może być w garnku z gotującą się wodą.

Teraz do żelatyny dodać musimy glukozę oraz poczekać, aż się rozpuści. Najważniejsze jest, aby jej nie zagotować. Pamiętajmy, żeby się nie zagotowała, gdyż będziemy musieli ją wyrzucić i zacząć od nowa. Gdy nasza mieszanka jest prawie rozpuszczona zdejmujemy naczynie i dodajemy dwie łyżeczki margaryny. Mieszamy do momentu, aż się wszystko rozpuści i przelewamy do większego naczynia, a kiedy nieco ostygnie dodajemy stopniowo cukier puder i to mieszamy. Cukier dodajemy do momentu, kiedy stworzy się gładka masa o konsystencji plasteliny. Gdy uzyskamy taka konsystencję to znak, że masa cukrowa jest już gotowa. Możemy ją użyć w białej postaci, ale też zabarwić np. barwnikami spożywczymi. Jeżeli chcemy rozwałkować masę na gładki placek, to należy stół podsypać mąką ziemniaczaną. W przeciwnym razie nasza masa się przyklei, ale to jest pewnie oczywista informacja dla was. Masa po rozwałkowaniu musi mieć grubość kilku milimetrów, w innym przypadku będzie zbyt cienka to przy przenoszeniu na tort może się rozerwać. W celu przenoszenia naszej masy na tort należy pod rozwałkowany placek delikatnie wsunąć dłonie i przenieść ją na przedramionach. Teraz z naszej masy cukrowej, do tortu angielskiego, zabarwionej na czerwono wycinamy serduszka. Możemy sobie pomóc foremkami do ciastek jak takie mamy. Następnie przyklejamy je na tort. W celu przyklejania ozdób w szczególności płaskich wystarczy sama woda. Teraz wycinamy czerwone paski i formujemy z nich kokardę, ale równie dobrze sprawdzi się kupiona w pasmanterii wstążka.

Smacznego tortu angielskiego.


Komentarze