Nie wiem
dlaczego, ale ja jakoś za często w domu ptasich rogalików nie piekę. Lubię za to je konsumować
w gościach gdy mnie poczęstują do kawy. Niedawno moja koleżanka Ania upiekła
bardzo smaczne ptasie rogaliki z serem i nas poczęstowała. Poprosiłam o przepis i
kiedy gotowałam zupę dyniową, przy tej okazji spróbowałam tego wypieku po raz
pierwszy, ale z dynią. Od jakiegoś czasu bardzo lubię to warzywo, bo ma dużo
wartości odżywczych i jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Dużym plusem dyni jest to, że można ją
dostarczać organizmowi pod każdą postacią: miąższ, pestki. Wykorzystując w
pełni dyniowy sezon na pewno wzbogacimy nasz organizm w szereg cennych
składników odżywczych, konsumując na przykład smaczne ptasie rogaliki dyniowe, co
na pewno wyjdzie nam na zdrowie.
😊
Rogaliki dyniowe z
konfiturą.
Składniki:
- 200g puree z dyni,
- 250g margaryny,
- 3 łyżki cukru,
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- konfitura do nadziania,
- szklanka cukru pudru,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli i margarynę. Dodać puree z dyni (dynię pokroić w kosteczkę, ugotować do miękkości i zmiksować na papkę).
Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce konfitury. Zwijać rogaliki do środka.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30-35 minut w temp. 180 st. C.
Z cukru pudru i cytryny zrobić lukier, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Zimne rogaliki polać lukrem.
Bardzo dobra pigwa do herbaty, na jesień i zimę.
Chciałam państwa zachęcić także do zrobienia bardzo zdrowych przetworów z udziałem pigwy, której owoce zawierają sporą ilość witaminy C i dlatego warto przygotować z niej zapas słoiczków na zimę. Dodana do herbaty nada jej przyjemny, lekko kwaskowaty smak. Jest idealna w porze jesienno-zimowej i pita regularnie, skutecznie wzmocni naszą odporność. Chrońmy się jak najlepiej przed korona wirusem.
Składniki:
- 1 kg pigwy,
- 1/2 kg cukru.
Sposób przygotowania:
Pigwę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać z cukrem i odstawić na godzinę. Przełożyć do małych słoiczków, zakręcić. Pasteryzować 20 minut.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SMACZNEGO😊
Komentarze
Prześlij komentarz