Smaczne ptasie rogaliki z dynią i bardzo zdrowa pigwa do herbaty na zimę.

 

    

 

     Nie wiem dlaczego, ale ja jakoś za często w domu ptasich   rogalików nie piekę. Lubię za to je konsumować w gościach gdy mnie poczęstują do kawy. Niedawno moja koleżanka Ania upiekła bardzo smaczne ptasie  rogaliki z serem  i nas poczęstowała. Poprosiłam o przepis i kiedy gotowałam zupę dyniową, przy tej okazji spróbowałam tego wypieku po raz pierwszy, ale z dynią. Od jakiegoś czasu bardzo lubię to warzywo, bo ma dużo wartości odżywczych i jest lekkostrawne i niskokaloryczne.  Dużym plusem dyni jest to, że można ją dostarczać organizmowi pod każdą postacią: miąższ, pestki. Wykorzystując w pełni dyniowy sezon na pewno wzbogacimy nasz organizm w szereg cennych składników odżywczych, konsumując na przykład smaczne ptasie rogaliki dyniowe, co na pewno wyjdzie nam na zdrowie. 😊
Rogaliki dyniowe z konfiturą.
Składniki:

  • 200g puree z dyni, 
  • 250g margaryny, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • konfitura do nadziania, 
  • szklanka cukru pudru, 
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli i margarynę. Dodać puree z dyni (dynię pokroić w kosteczkę, ugotować do miękkości i zmiksować na papkę). 

 Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce konfitury. Zwijać rogaliki do środka. 

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec około 30-35 minut w temp. 180 st. C.

Z cukru pudru i cytryny zrobić lukier, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Zimne rogaliki polać lukrem.

Bardzo dobra pigwa do herbaty, na jesień i zimę.

Chciałam państwa zachęcić także do zrobienia bardzo zdrowych przetworów z udziałem pigwy, której owoce  zawierają sporą ilość witaminy C i dlatego warto przygotować z niej zapas słoiczków na zimę. Dodana do herbaty nada jej przyjemny, lekko kwaskowaty smak. Jest idealna w porze jesienno-zimowej i pita regularnie, skutecznie wzmocni naszą odporność. Chrońmy się jak najlepiej przed korona wirusem.

Składniki:

  • 1 kg pigwy,
  • 1/2 kg cukru.

Sposób przygotowania:

Pigwę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać z cukrem i odstawić na godzinę. Przełożyć do małych słoiczków, zakręcić. Pasteryzować 20 minut.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. 

SMACZNEGO😊

 

Komentarze