Rogaliki z topielca, czyli smakołyk na każdą okazję.

  Jedną z szybszych i zarazem niewielkich przekąsek są rogaliki z marmoladą lub jabłkiem i cynamonem. Pewnie takie słodkości mają mało wspólnego ze zdrową dietą, ale czego to się nie robi dla łakoci. Rogaliki idealnie nadają się do umilenia rodzinnych spotkań.

Będziemy potrzebowali:

- 1 kg mąki

- 2 jajka

- 3/4 kostki smalcu

- cukier waniliowy

- 4 łyżki cukru

- 1/2 l mleka

- kostka drożdży

- marmolada lub jabłka z cynamonem;

  Przygotowanie dla każdego, kto lubi piec ciasta w różnej postaci będzie igraszką. Należy do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać mleko zasypać cukrem muszą wyrosnąć. Potem trzeba dorzucać resztę składników oprócz marmolady i/lub jabłek z cynamonem. Zagniatamy składniki tak, aby się wszystko zmieszało i połączyło ze sobą. Zawijamy nasze ciasto w czystą ściereczkę. Następnym krokiem jest włożenie zawiniętego ciasta do zimnej wody i czekamy aż wypłynie. Po wypłynięciu nasze ciasto należy rozwałkować i robimy tzw. kopertki. W środek naszej kopertki dajemy łyżkę marmolady lub jabłko z cynamonem to zależy od nas. Jeżeli chodzi o zawijanie to należy 4 rogi zawinąć do środka. Sposób zawijania i jak to robić, jeżeli robimy to pierwszy raz, zapewne znajdziemy w internecie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Nasze rogaliki pieczemy 15-20 minut tak, aby miały rumiany kolor. Jeżeli już są gotowe to wyciągamy i cieszymy się z naszego wypieku. Dla lepszego smaku można dodać cukier puder lub lukier.
  Smacznego!!!

Komentarze