Ptasi rogalik to jeden z wielu produktów rodem z Nowej Piekarni z Łukowa. Ta znakomita słodka przekąska to połączenie delikatnego ciasta drożdżowego z czekoladowym kremem. Ptasi rogalik oczarowuje swoim smakiem każdego konsumenta. Ptasi rogalik stał się inspiracją do zaprezentowania przepisu na domowe rogaliki z czekoladą. Będzie to idealny dodatek do popołudniowej kawy.
Składniki na około 2 blaszki rogalików:
500 g mąki tortowej, 200 ml jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej,
50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych, 2 żółtka, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki
cukru waniliowego, 100 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej, szczypta
soli
Dodatkowo:
100 – 150 g mlecznej czekolady, ewentualnie nutella
1 żółtko, 1 łyżka mleka|
+ cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy oraz
szczyptę soli. W jogurcie rozpuścić świeże drożdże lub wymieszać suche i dodać
do pozostałych składników. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać masło i wyrabiać
przez około 5 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto
podzielić na dwie części, owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na
2 – 3 godziny.
Stolnicę lekko oprószyć mąką. Rozwałkować na niej pierwszą część ciasta –
na kształt koła. Ciasto podzielić na osiem części. Na każdą nakładać porcję
posiekanej czekolady lub nutelli. Zawijać od szerszej ku węższej części.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką
i odstawić na 20 minut do napuszenia. W taki sam sposób postępować z drugą
częścią ciasta.
Przed pieczeniem rogaliki posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec
w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż się ładnie zarumienią.
Oprószyć cukrem pudrem.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz