Pierogi z farszem są potrawą często spotykaną czy to w domach czy w lokalach gastronomicznych. Pieróg z kapustą na ciepło jest idealny na każdą porę roku. Dlatego chciałbym wam dzisiaj zaproponować przepis na te pyszne danie. Standardowo przepis oraz wykonanie zamieszczam poniżej.
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki;
- 25 gram drożdży;
- ćwierć szklanki ciepłej wody;
- łyżka cukru;
- jajko;
- pół szklanki ciepłego mleka;
- 75 gram margaryny;
- szczypta soli;
- żółtko do smarowania;
Nadzienie:
Opcja 1
- 80 dag świeżej kapusty;
- jajko (pamiętać trzeba, żeby było ugotowane na twardo i bardzo drobno posiekane);
- 2 łyżki masła;
- 3 łyżki posiekanego koperku;
- sól;
- pieprz;
Opcja 2
- 50 dag kiszonej kapusty;
- dwie średnie cebule;
- cztery łyżki masła;
- sól;
- pieprz;
Przejdźmy do przygotowania naszego pieroga z kapustą na ciepło. Przygotowania podzielimy właśnie ze względu rodzaj farszu.
Jeżeli mamy nadzienie ze świeżą kapustą to Kapustę drobno kroimy, przelewamy na sicie wrzątkiem. Następnie dusimy na maśle pamiętając, aby mieszać od czasu do czasu. Cała czynność musi trwać około pół godziny. Potem studzimy to, mieszamy z jajkiem i koperkiem, dodajemy sól oraz pieprz.
Jeżeli farszem jest kapusta kiszona to kapustę drobno kroimy. Jeżeli jest zbyt kwaśna to lejemy wrzątkiem, dusimy przez około pół godziny pamiętając, aby mieszać od czasu do czasu. Robimy to przy pomocy dwóch łyżek masła. Teraz kroimy drobno cebulę i musimy to zeszklić na pozostałym maśle. Potem mieszamy kapustę z cebulą, zostawiamy, żeby nam to wystygło. Na koniec to solimy i dodajmy pieprzu do smaku.
Czas na przygotowanie naszego ciasta. Drożdże musimy rozetrzeć z cukrem i to rozpuszczamy w wodzie. Margarynę musimy stopić i przestudzić. Mąkę przesiewamy. Następnie wlewamy
drożdże, mleko i margarynę. Dodajemy jajko i sól, zagniatamy miękkie elastyczne ciasto. Pamiętajmy, że nie powinno się lepić do rąk. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Smaruję olejem, dłońmi rozgniatamy te ciasto na placek o grubości około pół centymetra. Pamiętajmy, aby środek był trochę grubszy, niż brzegi. Równą warstwą na środek wykładamy nadzienie. Brzegi zawijamy do środka na zakładkę i zlepiamy okrągły pieróg, zostawiając po środku otwór średnicy około 4 cm. Następnie wstawiamy blachę do zimnego piekarnika na półtorej godziny. Pamiętajmy, że powinno to dobrze urosnąć. Potem smarujemy ciasto żółtkiem, rozmąconym z odrobiną wody, piekarnik nastawiamy na 180 stopni Celsjusza i włączamy. Pieczemy to około 25 minut. Pamiętajmy, że liczymy to od momentu, kiedy piekarnik się rozgrzeje. Kiedy nam to się upiecze zostawiamy na około kwadrans, żeby trochę przestygł. Podajemy go jak sama nazwa mówi na ciepło.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz