Przepyszne pączki toffi.

 


  Pączki same w sobie są smaczne, puszyste oraz delikatne. A jak dodamy masę kajmakową to już tym bardziej niebo w ustach. W tym przepisie na pączki z toffi została użyta masa o smaku orzechowym, ale tak samo można ją wykonać z tradycyjnej albo kokosowej. Pamiętajmy, żeby do pełni szczęścia posypać wiórkami pączki na wierzchu. Wyśmienicie smakują po dodaniu w środku marmolady a na wierzchu z kajmakiem. Wybór należy do nas. Przepis nie jest trudny do wykonania i w kilka chwil możemy cieszyć się pysznymi, domowymi pączkami. Przepis ten jest na około 30 pączków. Tradycyjnie składniki oraz przepis zamieszczam na dole.

Składniki:

CIASTO

- 50 dag pszennej mąki;

- 250 ml ciepłego mleka;

- 50 g świeżych drożdży;

- 3 łyżki cukru;

- 1 łyżka cukru waniliowego;

- jajko;

- cztery żółtka;

- 40 g masła (może być margaryna ale pamiętajmy, żeby była roztopiona);

- dwie łyżki spirytusu lub łyżka octu;

- szczypta soli;

DODATKOWO:

- jedna puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym;

- około 50 g posiekanych orzechów (migdałowe lub laskowe);

- smalec lub olej do smażenia;

Przejdźmy do przygotowania naszych pączków z toffi.

Na początek rozpuszczamy w ciepłym mleku drożdże, dwie łyżki przesianej mąki oraz łyżkę cukru. Teraz pozostawiamy to na około kwadrans, do momentu kiedy zaczyn wyrośnie.

Mąkę, która nam pozostanie przesiewamy do dużej miski. Następnie wykonujemy lekkie wgłębienie i dodajemy cukier waniliowy z solą. Jedno całe jajko razem z żółtkami oraz dwoma łyżkami cukru miksujemy na jasną, puszystą masę. Teraz to dodajemy do mąki wraz z wyrośniętymi drożdżami i chwilę mieszamy drewnianą łyżką. Musimy teraz wyrobić dłońmi albo za pomocą miksera z końcówką zwaną hakiem. Kontynuujemy tę czynność do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie, czyli przez około kwadrans. Kiedy będziemy kończyć wyrabianie to dodajemy roztopione masło wraz ze spirytusem i dalej wyrabiamy, do momentu kiedy ciasto wchłonie tłuszcz. Teraz przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, do momentu kiedy nam się podwoi objętość. Do tego potrzebne będzie około godziny czekania. Teraz oprószamy obficie stolnicę mąką i przekładamy ciasto. Następnie to rozwałkowujemy na grubość około półtora centymetra i wykrawamy szklanką kółka o średnicy około siedmiu centymetrów. Potem przekładamy nasze krążki na oprószony mąką blat i przykrywamy to ściereczką. Zostawiamy na około pół godziny do momentu, kiedy nam się to napuszy. Teraz to smażymy na rozgrzanym tłuszczu do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pamiętajmy, żeby to robić w dosyć szerokim rondelku napełnionym tak, żeby pączki swobodnie mogły się smażyć i żeby nie dotykały dna naczynia. Potem każdą ze stron smażymy przez około 2 minuty do momentu zarumienienia. Kiedy już to usmażymy to odsączamy z nadmiaru tłuszczu, kładąc na ręczniku papierowym. Teraz jeszcze lekko ciepłe pączki napełniamy niewielką ilością masy kajmakowej. Jednym z prostszych sposobów napełnienia jest użycie specjalnej końcówki do nadziewania. Około 1/3 masy kajmakowej należy zostawić do posmarowania wierzchu pączków. Po wysmarowaniu masą delikatnie obsypujemy orzeszkami. I tym o to sposobem mamy pyszne pączki z toffi.
  Smacznego!

Komentarze