Pieróg ruski na ciepło

Pierogi ruskie to nasza specjalność i jedna z kulinarnych wizytówek kraju. Wielu cudzoziemców zachwyca się smakiem i swoistą prostotą tej wyjątkowej potrawy. My sami, na bazie podstawowych przepisów, zaczęliśmy urozmaicać, a niekiedy wręcz modyfikować tę potrawę. Jednym z przykładów jest, zyskujący coraz większą popularność, pieróg ruski na ciepło. Farsz takiego pieroga pozostaje w zasadzie niezmieniony, inna jest za to wielkość oraz koncepcja przygotowania ciasta. Pieróg ruski na ciepło to zazwyczaj ciasto drożdżowe, które po napełnieniu farszem i zlepieniu trafia do piekarnika. Upieczony pieróg ruski na ciepło smakuje inaczej, ale równie dobrze jak zwykłe pierogi ruskie. Zachęcam do wykorzystania licznych przepisów lub do zakupienia w Nowej Piekarni z Łukowa.

Składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżka cukru, 200 ml letniego mleka, 450 g mąki pszennej, szczypta soli, 1 żółtko, 3 łyżki oleju, 60 g roztopionego masła
Składniki na farsz:
750 g ziemniaków, 250 g twarogu półtłustego, 1 cebula, sól, pieprz
Dodatkowo: 1 białko, mak do posypania

Wykonanie:
Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i delikatnie podsmażyć. Przestudzone ziemniaki zemleć w maszynce razem z twarogiem. Dodać podsmażoną cebulę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto. Drożdże o temperaturze pokojowej pokruszyć do naczynia i rozetrzeć z cukrem. Zalać letnim mlekiem i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 – 15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesypać mąkę i wymieszać ją z solą. W mące utworzyć wgłębienie i dodać do niego żółtko, wyrośnięte drożdże oraz olej. Na koniec dodać roztopione i lekko przestudzone masło. Składniki wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dłońmi oprószonymi w mące zagnieść ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i gładkie. Z ciasta uformować kulę i umieścić je w lekko naoliwionej misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przygotować całość. Gotowe ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na cienki placek i miseczką o średnicy 14 cm wyciąć kółka. Na środek każdego kółka nałożyć farsz i zlepić pierogi. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać makiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 – 30 minut, aż się zarumienią.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze