Paszteciki z pieczarkami i serem

Bohaterem jednego z poprzednich postów był pasztecik z kapustą. Teraz przyszła pora, aby zaprezentować przepis na paszteciki z pieczarkami i żółtym serem. W tym przypadku, zamiast ciasta drożdżowego, posłużymy się gotowym ciastem francuskim. Zyskamy dzięki temu trochę czasu, który wykorzystamy na przygotowanie nadzienia. Ciasto francuskie można też wykorzystać do przygotowania pasztecików z kapustą - są równie smaczne jak te z ciasta drożdżowego. Paszteciki z kapustą oraz paszteciki z poniższego przepisu przygotowuję naprzemiennie, gdyż oba warianty sprawdzają się doskonale w roli pożywnych przekąsek.

Składniki na 12 sztuk:
Nadzienie: 400 g pieczarek, 2 czerwone papryki, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 40 g masła, sól, pieprz
Warstwa serowa: 170 g sera żółtego, 120 g kwaśnej śmietany, 1 łyżka musztardy kremskiej
800 g ciasta francuskiego, 1 jajko

Wykonanie:
Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, drobno posiekać. Czosnek obrać i pokroić na bardzo małe kawałki lub przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać masło. Dodać czosnek i pieczarki. Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż cały płyn wyparuje. Patelnię zdjąć z ognia. Do pieczarek dodać paprykę oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać.
Ser żółty zetrzeć. Około 50 g odłożyć. Pozostałą ilość połączyć ze śmietaną i musztardą.
Ciasto francuskie rozwałkować. Wykroić z niego 24 kółka o średnicy około 10 cm. Na dwunastu krążkach rozsmarować masę serową, zostawiając przy brzegach około 1 cm wolnego miejsca. Na masę serową wyłożyć przygotowane wcześniej nadzienie i posypać je połową odłożonego sera. Farsz można też oprószyć ziołami.
Wolne brzegi ciasta posmarować połową rozkłóconego jajka. Krążki z farszem przykryć czystymi krążkami i dokładnie, za pomocą widelca, docisnąć brzegi. Wierzch pasztecików posmarować pozostałą ilością jajka i posypać resztą startego sera.
Tak przygotowane paszteciki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i piec około 25 minut ma złoty kolor.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze