Paszteciki z kapustą to często przygotowywana potrawa
w moim domu. Przygotowujemy na obiad, gdzie razem z barszczem stanowią
wspaniały posiłek. Przygotowujemy je również na kolację, jak i podczas większych
rodzinnych spotkań, w których pełnią rolę idealnej przekąski. Pasztecików z
kapustą nie podajemy na kolację wigilijną. W tym dniu, oprócz pierogów z kapustą,
pojawia się, dość nieoczekiwanie, pieróg ruski na ciepło. Wsparty filiżanką
czerwonego barszczu smakuje wybornie. Wracając do pasztecików z kapustą, to na tutejszym
blogu można odnaleźć kilka innych przepisów na tę potrawę.
Składniki na rozczyn:
30 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 50 ml
ciepłego mleka
Składniki na ciasto:
350 g mąki pszennej, 1 jajko, 80 g roztopionego masła, 100 ml mleka, 1
płaska łyżka soli
Składniki na farsz:
2 łyżki oleju, 1 cebula, 300 g pieczarek, 600 g kiszonej kapusty, 30 g
suszonych śliwek, 0,5 szklanki wody, 1 łyżka posiekanej pietruszki, 1
łyżka przyprawy do bigosu, 1 łyżka koperku, szczypta czarnego pieprzu
Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania, kminek do posypania
Wykonanie:
Przygotować farsz. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju. Gdy się
zeszkli, wsypać drobno posiekane pieczarki. Smażyć na wolnym ogniu przez 5
minut.
Kapustę przepłukać, odcedzić i lekko posiekać nożem. Dodać ją do
pieczarek razem z posiekanymi śliwkami. Wlać wodę i smażyć na małym ogniu, co
chwila mieszając. Doprawić przyprawą do bigosu, pieprzem, pietruszką i
koperkiem. Całość wymieszać.
Przygotować ciasto. Do miski wkruszyć drożdże, dodać 50 ml mleka oraz łyżkę
cukru i mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż rozczyn
wyrośnie.
Gdy rozczyn wyrośnie, dodać do niego mąkę wymieszaną z solą, masło i
mleko. Ciasto wymieszać łyżką, a następnie wyrobić dłońmi. Ciasto powinno być
gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na
minimum 40 minut, aby wyrosło.
Gotowe ciasto rozwałkować na jeden większy lub dwa mniejsze prostokąty.
Na środku prostokąta nałożyć równomiernie farsz i zwinąć jak roladę zlepiając
oba końce. Roladę pokroić w poprzek na równe części. Paszteciki przełożyć na
wyłożoną papierem do pieczenia formę. Na koniec paszteciki posmarować
rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem. Paszteciki z kapustą piec przez 25
minut w temperaturze 180 stopni.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz