Chleb razowy ze słonecznikiem, chleb wieloziarnisty, chleb żytni, bułka grahamka i wiele innych odmian pieczywa, mimo swoich walorów smakowych, potrzebują pewnych dodatków. Zazwyczaj nasze kanapki smarujemy masłem lub margaryną i obkładamy wędlinami, serem lub warzywami. Możemy jednak nasze kanapki w smakowity sposób udoskonalić. Poniżej prezentuję kilka przepisów na smakowite pasty do pieczywa, dzięki którym urozmaicimy sobie smak codziennego pieczywa. W kilku przypadkach wystarczy samo połączenie świeżego chleba, bułek oraz pasty, by zapewnić sobie pyszne śniadanie.
Pasta z szynki i jajka
Składniki: 150 g szynki, 1 łyżka musztardy, 1 jajko, 20 g masła, sól,
pieprz
Wykonanie: Ugotowane na twardo jajko zemleć razem z szynką. Dodać
musztardę i masło, dokładnie utrzeć, przyprawić do smaku. Jeżeli szynka jest
tłusta, masła nie dodawać. Zbyt gęstą pastę można rozrzedzić niewielką ilością
śmietany.
Pasta z wędzonej ryby i bryndzy
Składniki: 150 g dorsza wędzonego, 150 g bryndzy, 1 łyżka oleju
roślinnego, 1 łyżka musztardy, sproszkowana papryka, sól
Wykonanie: Z ryby zdjąć skórkę, odfiletować, oczyścić z ości i wraz z
bryndzą zemleć. Masę utrzeć z olejem i musztardą, którą dodawać stopniowo, aby
pasta nie była zbyt kwaśna. Dodać paprykę i w razie potrzeby posolić.
Pasta twarogowa z żółtkami
Składniki: 150 g twarogu, 2 żółtka, 2 łyżki gęstej śmietany, sól, pieprz,
1 – 2 łyżeczki sproszkowanej papryki
Wykonanie: Twaróg i ugotowane na twardo żółtka wspólnie utrzeć i
wymieszać ze śmietaną. Dodać paprykę oraz sól i pieprz do smaku.
Pasta z dwóch serów + dodatki
Składniki: 150 g sera białego tłustego, 150 g sera żółtego, 3 łyżki oleju słonecznikowego
lub sojowego, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie: Oba sery zetrzeć na tarce, dodać posiekaną pietruszkę i olej.
Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Pastę można podzielić na 3 części. Do
jednaj dodać przecier pomidorowy, do drugiej sok ze szpinaku mrożonego, a do
trzeciej roztartego śledzia z konserwy. Kromki pieczywa posmarować pastami i układać rzędami lub na zmianę w szachownicę.
Pasta selerowa
Składniki: 1 średni seler, 1 cebula, 3 jajka, 5 łyżek majonezu, 1/2
pęczka natki pietruszki, sól, pieprz ziołowy
Wykonanie: Umyty seler obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać ugotowane
na twardo posiekane jajka, majonez i pietruszkę. Całość ugniatać łyżką i
dokładnie wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem.
Pasta chrzanowa z orzechami
Składniki: 4 łyżki chrzanu, 2 jajka, 5 łyżek śmietany, 2 łyżki zmielonych
orzechów włoskich, 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Wykonanie: Ugotowane na twardo jajka drobno posiekać lub zetrzeć na
tarce. Dodać do nich orzechy, chrzan i śmietanę. Wymieszać. Posypać
szczypiorkiem.
Pasta oliwkowa
Składniki: 100 g fety, 20 zielonych oliwek bez pestek, 2 łyżki oliwy,
pieprz, ostra i słodka mielona papryka
Wykonanie: Fetę i oliwki rozdrobnić, a następnie zmiksować z oliwą na
gładką masę. Doprawić pieprzem. Kanapkę posmarowaną pastą posypać papryką. Nie
ma konieczności dodawania soli.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz