Ciasto kokosowe z toffi

Uwielbiam słodkości o smaku toffi. Najpierw w dawnych latach smakowało się same cukierki. Później, bywając w cukierniach, kosztowało się ciast z masą toffi lub podobną kajmakową. W ostatnich latach, bywając w Białej Podlaskiej odwiedzam sklepy firmowe Nowej Piekarni z Łukowa. Kupuję tam różne smakołyki, a wśród nich znajduje się pączek toffi. Oczywiście nie jednego, tylko kilka, bo na drugi i trzeci dzień też są dobre. Gdy zaczynam odczuwać tęsknotę za pączkiem toffi to wykorzystuję przepisy dostępne na tutejszym blogu lub zastępuję go ciastami z podobnym posmakiem. Poniżej jedno z nich.

Składniki na biszkopt:
6 jaj, 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru, 10 łyżek oleju, 10 łyżek wody, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę kokosową:
3 szklanki mleka, 300 g wiórków kokosowych, 3/4 szklanki cukru, 200 g masła, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na masę toffi:
1 puszka masy krówkowej, 200 g masła, 150 g orzechów włoskich na posypkę

Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Wciąż ubijając, dodawać po żółtku. Następnie dodać olej oraz wodę i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 – 35 minut do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Przygotować masę kokosową. W rondelku zagotować 2,5 szklanki mleka, a w pozostałym mleku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodać wiórki kokosowe, cukier oraz masło. Dokładnie wymieszać i gotować do rozpuszczenia masła i cukru. Następnie wlać mieszankę mleka z mąką i gotować, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
Przygotować masę toffi. Masło ubić mikserem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawać partiami masę krówkową. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, należy ją na chwilę włożyć do lodówki. Uniknie się wtedy spłynięcia masy z biszkoptu.
Przygotować całość. Pierwszy blat włożyć z powrotem do blaszki. Na niego wyłożyć gorącą masę kokosową, przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć masę toffi, równo rozsmarować i posypać grubo posiekanymi orzechami. Gdy masa kokosowa wystygnie, wstawić ciasto do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze