Uwielbiam słodkości o smaku toffi. Najpierw w dawnych
latach smakowało się same cukierki. Później, bywając w cukierniach, kosztowało
się ciast z masą toffi lub podobną kajmakową. W ostatnich latach, bywając
w Białej Podlaskiej odwiedzam sklepy firmowe Nowej Piekarni z Łukowa.
Kupuję tam różne smakołyki, a wśród nich znajduje się pączek toffi. Oczywiście
nie jednego, tylko kilka, bo na drugi i trzeci dzień też są dobre. Gdy zaczynam
odczuwać tęsknotę za pączkiem toffi to wykorzystuję przepisy dostępne na
tutejszym blogu lub zastępuję go ciastami z podobnym posmakiem. Poniżej jedno
z nich.
Składniki na biszkopt:
6 jaj, 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru, 10 łyżek oleju, 10 łyżek wody, 1
i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę kokosową:
3 szklanki mleka, 300 g wiórków kokosowych, 3/4 szklanki cukru, 200 g
masła, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na masę toffi:
1 puszka masy krówkowej, 200 g masła, 150 g orzechów włoskich na posypkę
Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
dodawać partiami cukier. Wciąż ubijając, dodawać po żółtku. Następnie dodać
olej oraz wodę i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i
kakao. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto
i wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 – 35 minut
do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Przygotować masę kokosową. W rondelku zagotować 2,5 szklanki mleka, a w
pozostałym mleku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodać
wiórki kokosowe, cukier oraz masło. Dokładnie wymieszać i gotować do
rozpuszczenia masła i cukru. Następnie wlać mieszankę mleka z mąką i gotować,
stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
Przygotować masę toffi. Masło ubić mikserem na jasną i puszystą masę. Cały
czas miksując, dodawać partiami masę krówkową. Jeśli masa będzie zbyt rzadka,
należy ją na chwilę włożyć do lodówki. Uniknie się wtedy spłynięcia masy z
biszkoptu.
Przygotować całość. Pierwszy blat włożyć z powrotem do blaszki. Na niego
wyłożyć gorącą masę kokosową, przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Na
wierzch wyłożyć masę toffi, równo rozsmarować i posypać grubo posiekanymi
orzechami. Gdy masa kokosowa wystygnie, wstawić ciasto do lodówki. Najlepiej
smakuje na drugi dzień.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz