Chleb razowy z ziarnami

Poniżej prezentuję kolejny już przepis na chleb razowy ze słonecznikiem. Na tutejszym blogu znajduje się kilka receptur na ten rodzaj chleba, jednak każda z nich jest inna. Jest chleb razowy ze słonecznikiem na naturalnym zakwasie, jest też na drożdżach świeżych oraz na suchych. Są też różne rodzaje mąk. Tu zaś podaję wersję na chleb razowy ze słonecznikiem, siemieniem i otrębami pszennymi, z dwóch rodzajów mąk i na świeżych drożdżach. W zależności od naszych preferencji oraz umiejętności warto pokusić się o wykorzystanie jednego z tych przepisów.

Składniki:
250 g mąki pszennej typ 750, 250 g mąki żytniej razowej typ 2000, 55 g siemienia lnianego, 45 g słonecznika łuskanego, 15 g otrąb pszennych + do formy, 3/4 łyżki soli, 1 łyżka cukru, 25 g świeżych drożdży, 500 ml letniej wody

Wykonanie:
Z podanej ilości odjąć pół szklanki wody. Wsypać do niej łyżkę mąki i łyżkę cukru, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.
W dużej misce wymieszać obie mąki, sól, siemię, słonecznik i otręby. Następnie dodać rozczyn, pozostałą wodę i chwilę wyrabiać ciasto (można robotem z hakiem). Ciasto będzie dość luźne i trochę kleiste. Miskę z ciastem przykryć mokrą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 minut.
Keksówkę (11 x 36 cm) wysmarować niewielką ilością oleju i obsypać otrębami. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do formy. Wyrównać wierzch i posmarować odrobiną oleju. Ponownie przykryć i odstawić na 20 – 25 minut do wyrośnięcia. Chleb piec 50 minut w temperaturze 220 stopni. Studzić krótko w formie, a następnie na kratce kuchennej. Dobrze upieczony chleb wyda pusty dźwięk po ostukaniu od spodu.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze