Bułki pszenno-żytnie z rokitnikiem i taka też bardzo zdrowa konfitura.

 

 

     Bułki pszenno-żytnie to propozycja  w sam raz na pierwsze i drugie śniadanie. Polecam, by je upiec, a potem takie bardzo świeże, mięciutkie, delikatne i bardzo pachnące zjeść je ze świeżym masełkiem, zdrowym białym serem i  lekko posmarowane konfiturą.  Te bułki  z dodatkiem rokitnika są bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, szybko wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. A po  25 minutach  pieczenia te bułki są już  gotowe. Jeżeli znajdziecie czas  przed śniadaniem na  niecałe 1,5 h by zająć się ich upieczeniem, to bułki będą nie tylko świeże, ale i ciepłe. Są jak  słoneczko dobre  na dzień dobry, pełne witamin i minerałów. Zjedzone na śniadanie z kawą zbożową mogą dodać sporej energii na resztę dnia. Polecam!

Bułki pszenno-żytnie z rokitnikiem.

Składniki (na 9 dużych bułek):

  • 400 mąki żytniej,
  • 200 mąki pszennej,
  • 60 drożdży,
  • 300 ciepłej wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • Garść rokitnika,
  • 1,5 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:
Obie mąki wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, następnie dodać cukier, sól oraz olej, wlać ciepłą wodę (nie wrzątek) i zagnieść ciasto, dodając wcześniej owoce rokitnika.

Przygotowane ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (można wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50°C – nie zamykać drzwiczek!).

Po około 40 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto podzielić na mniejsze części (około 120 g) i uformować bułki. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bułki odstawić na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia, następnie naciąć je w kilku miejscach. Bułki piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć je z piekarnika i posmarować zimną wodą, ułożyć na kratce i ostudzić, a potem  zawinąć w czystą lnianą  ściereczkę i skonsumować na zdrowie.

Bardzo zdrowy rokitnik.

My Polacy mamy z czego być dumni, bo nasze owoce i warzywa są słynne na całym świecie. Mają mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy, które chronią serce i wspierają odporność. Zachowajmy ich walory na dłużej robiąc przetwory na zimę. Dzisiaj chciałam po krótce przybliżyć Wam mało znany owoc rokitnika, po to żebyśmy mogli poznać go z bliska i wprowadzić go  do swojej codziennej diety, bo warto.

Dziko rosnące rokitniki objęte są częściową ochroną i nie wolno zbierać ich owoców. Można robić przetwory tylko z owoców krzewów rosnących w ogródkach. Coraz częściej można też kupić je na targu.

Rosną wśród pól, na skraju lasów, a także  w niektórych  ogródkach przy domu. Zazwyczaj owocują jesienią i właśnie wtedy jest najlepszy czas, by je zbierać. Często nie doceniamy właściwości rokitnika,  a to jest super produkt na odporność, niższy cholesterol i ochronę przed nowotworami. Zrób z nich przetwory, które zimą będą źródłem witamin. Z  chlebem wieloziarnistym na wagę  z Nowej Piekarni będą stanowić bardzo zdrowy i smaczny duet podczas trudnych zimowych dni.

Owoce rokitnika mają bardzo wysoką zawartość witaminy C, która poprawia odporność. W porcji wielkości garści jest jej dzienna dawka. Rokitnik zawiera cztery razy więcej witaminy E niż pestki słonecznika oraz sporo steroli roślinnych, które obniżają poziom złego cholesterolu. Owoce rokitnika mają kwaśny, cierpki smak, dlatego trudno je zjeść na surowo, lepiej zrobić z nich dżemy lub soki. Owoce pojawiają się pod koniec sierpnia, ale można  zbierać je najlepiej po przemrożeniu, wtedy tracą cierpkość. Można je też zebrać, gdy tylko dojrzeją, i przemrozić w zamrażalniku. Taką bardzo zdrową konfiturą z rokitnika można też  posmarować pyszny chleb słoneczko z Nowej Piekarni i pełni energii, uśmiechnięci powinniśmy sprostać codziennym wyzwaniom.

 Konfitura z rokitnika.

4 porcje, czas: 40 min.

 Składniki:

  • 1 kg owoców rokitnika,
  • 500 ml wody,
  • 3 szklanki cukru.

Sposób wykonania

1. Owoce przebierz z listków, umyj i włóż do garnka. Wlej do garnka wodę i zagotuj.

2. Gotuj owoce pod przykryciem przez 20 min. Potem przetrzyj przez sito.

3. Cały przetarty mus wlej ponownie do garnka. Dodaj cukier i zagotuj. Gotuj do momentu, aż sok zgęstnieje.

4. Przełóż do słoiczków. Zakręć, odwróć do góry dnem i wystudź.

SMACZNEGO : )

  

Komentarze